Bár történtek előrelépések, az ultragyors szélessávú internet-előfizetések száma továbbra is jelentősen elmarad a 2020-ra kitűzött céloktól az Európai Unióban – írta kedden közzétett jelentésében az Európai Számvevőszék (ECA).

Az uniós célkitűzések szerint 2020-ra az európai háztartások legalább felének ultragyors, több mint 100 megabit/ másodperces szélessávú csatlakozással kellene rendelkeznie, 2017 közepén azonban az EU egészét tekintve ez az arány mindössze 15 százalék körül volt.

A 100 Mbit/s-os előfizetések arányát tekintve Magyarország csaknem 30 százalékkal a 7. helyen szerepel az uniós országok között, előtte Svédország, Románia, Belgium, Portugália, Lettország és Hollandia található.

A helyzetértékelés megerősítette, hogy a legtöbb tagállamban vidéken továbbra is kevésbé férnek hozzá a világhálóhoz, mint a városokban. A 28 uniós országból 14-ben még az 50 százalékot sem éri el a nagy sebességű szélessávú lefedettség a vidéki területeken.

A szolgáltatók közötti versenynek fontos szerepe van az infrastruktúra kiépítése során, de bizonyos, főként a városoktól távoli területek nem vonzóak a magánbefektetők számára, így köztámogatás nélkül fennáll a veszély, hogy ezek még inkább lemaradnak. A vidéki és külvárosi területeken nem volt megfelelően megoldva a szélessávú infrastruktúra finanszírozása, és az Európai Beruházási Bank nem azokra a területekre fókuszált, ahol legfontosabbak lennének a támogatások – írták a jelentésben, amely szerint akár 250 milliárd euróra is szükség lehet ahhoz, hogy valamennyi tagállamban elérjék a célkitűzéseket 2020-ra. Ennek az összegnek mintegy felét a vidéki területekre kellene fordítani.

Írország, Lengyelország, Magyarország, Németország, Olaszország

A számvevők ezúttal elsősorban Írországot, Lengyelországot, Magyarországot, Németországot és Olaszországot vizsgálták. A lefedettség mind az öt országban növekvő tendenciát mutatott 2011 és 2017 között. Köz- és magánberuházások kombinálásával Magyarország, Írország és Olaszország jelentősen kiterjesztette gyors szélessávú lefedettségét, ráadásul további bővítést terveznek a vidéki és külvárosi területeken. Írország és Olaszország esetében nem valószínű, hogy 2020-ra mindenki számára elérhető lesz a 30 Mbit/s-os hozzáférés. Magyarország és Németország ugyanakkor elérheti 2020-ra, hogy ez a lakosság 100 százaléka számára elérhető legyen.

Az ECA szerint a problémák dacára, ha megfelelő a tervek végrehajtása, akkor Magyarországon, Írországban és Olaszországban nagy eséllyel megvalósulhatnak a 2025-ös célok, köztük az, hogy valamennyi háztartás rendelkezzen ultragyors, akár 1 gigabit/s-os sebességre is növelhető szélessávú internetkapcsolattal.

A szervezet megállapította, hogy Magyarország, Olaszország és Lengyelország megfelelő szabályozási és versenykörnyezettel rendelkezik a szélessáv terén. Írország és Németország esetében viszont olyan hiányosságokat azonosítottak, amelyek versennyel kapcsolatos problémákhoz vezettek.

Aláhúzták végezetül: bár mindegyik tagország használt fel uniós forrásokat, a szélessáv területén a köztámogatás legnagyobb része – Lengyelország és Magyarország kivételével – a nemzeti költségvetésből származott.

„Elengedhetetlenül fontos a megfelelő sebességű internetkapcsolat ahhoz, hogy Európa a világgazdaság versenyképes szereplője maradjon” – mondta Iliana Ivanova, a tájékoztatóért felelős számvevőszéki tag. (MTI)