A béremelések és a minimálbér növelése negatívan hat ki a magánszférára Romániában – állítja egy jegybanki szakértő.

A közszféra fizetésemelései és a minimálbér növelése negatívan hat ki a magánszférára, miután a termelékenység nem tudja tartani a tempót, így sérül a versenyképesség – mondja Lucian Croitoru, a Román Nemzeti Bank elnökének monetáris politikai tanácsadója.

Az alacsony bérek egyébként olyan vállalatokat vonzottak Romániába, mint a Renault Rt. és a Ford Motor Co. Croitoru kijelentését támasztja alá a Kis- és Közepes Vállalkozások Országos Tanácsának nemrég kiadott közleménye is – írja a Krónika.

Az általuk képviselt cégek csaknem negyede csökkentette vagy teljesen bezárta tevékenységét 2015 októbere óta. Az egyik fő ok a munkaerővel járó kiadások növekedése, amit a munkaerőhiány, a bürokrácia, a nagy adók és a korrupció követnek.

A brit Alison Hayes készruhagyár például márciusban zárta be romániai gyárát, az egyik ok a munkaerővel járó kiadások növekedése volt.

A Világgazdasági Fórum által készített, a 2016-os adatokon alapuló versenyképességi rangsorban Románia kilenc helyet veszített, jelenleg 138 ország között a 62.