Új elnököt választanak az EP-képviselők január 17-én Martin Schulz helyére, aki öt év után távozik az Európai Parlament éléről.

Eddig hét EP-képviselő jelentette be, hogy indul az elnöki posztért, de amennyiben az első fordulóban egyik jelölt sem kapja meg a szükséges mennyiségű szavazatot, az EP-képviselők visszaléphetnek, vagy éppen új képviselők jelöltethetik magukat a további szavazási fordulók előtt.

A keddi menetrend

A szavazás kedden reggel 9 órakor kezdődik, titkos, a képviselők az ülésterem közepén elhelyezett urnába dobják szavazatukat. Az ülést Martin Schulz vezeti. (Az időpontok változhatnak.)

  • 9:00: a jelöltek három percben foglalják össze elnöki terveiket, majd megkezdődik a szavazás első fordulója
  • 11:30: a szavazás első fordulójának eredménye
  • 15:00: a szavazás második fordulójának eredménye
  • 19:00: a szavazás harmadik fordulójának eredménye
  • 21:00 a szavazás negyedik fordulójának eredménye

Miért most választ elnököt az EP?

Egy parlamenti ciklus öt évig tart, az elnökök, alelnökök, quaestorok és a szakbizottsági elnökök mandátuma azonban két és fél évre szól. A választást a parlamenti ciklus elején és közepén rendezik.

Az elnökjelöltek

Antonio Tajani (néppárti, olasz), Gianni Pittella (szocialista, olasz), Helga Stevens (konzervatív-reformer, belga), Guy Verhofstadt (liberális, belga,) Eleonora Forenza (baloldali, olasz), Jean Lambert (zöldpárti, brit), Laurenţiu Rebega (ENF, román).

Amennyiben az első fordulóban egyik jelölt sem kapja meg a szükséges mennyiségű szavazatot, az EP-képviselők visszaléphetnek, vagy éppen új képviselők jelöltethetik magukat a további szavazási fordulók előtt, egészen a negyedik körig, amikor a képviselők már csak a harmadik fordulóban legtöbb szavazatot kapott két jelöltre adhatják le a voksukat.

Kiből lehet elnökjelölt?

Bármely képviselő indulhat az elnökválasztáson, amennyiben egy frakció vagy a képviselők 5 százaléka, azaz harmincnyolcan támogatják indulását.

Hogyan zajlik az elnökválasztás?

Az a jelölt lesz az elnök, aki megkapja az érvényesen leadott szavazatok többségét (50 százalék + 1). Az üresen leadott vagy rontott szavazatok érvénytelenek.

Ha az első körben egyik jelölt sem kapja meg a szükséges mennyiségű szavazatot, második kört rendeznek, amelyben a korábbi jelöltek mellett új jelöltek is indulhatnak. A szabályok ugyanazok, mint az első körben. Amennyiben szükséges, harmadik körre is sor kerül ugyanezekkel a feltételekkel.

Ha még ekkor sem sikerül megválasztani az elnököt, a két legtöbb szavazatot kapott jelölt részvételével negyedik kört rendeznek. Az lesz az elnök, aki több szavazatot kap. Szavazategyenlőség esetén az idősebb jelölt lesz az elnök.

Melyek az elnök feladatai?

Az elnök felügyeli az Európai Parlament és szervei munkáját, valamint a plenáris vitákat. Ő képviseli az Európai Parlamentet, az Európai Tanács találkozói előtt ő ismerteti a Parlament álláspontját a napirenden szereplő témákról.

Az elnök írja alá az EU végleges költségvetését, és a Tanács elnökével közösen szignálja az elfogadott jogszabályokat.

14 elnökhelyettes, 5 quaestor, 22 bizottság

A képviselők szerdán választják meg titkos elektronikus szavazással a Parlament 14 alelnökét, 5 quaestorát (a képviselőket érintő adminisztratív és pénzügyi kérdésekért felelő tisztviselőit) és döntenek a 22 bizottság számszerinti összetételéről. A bizottsági tagok személyéről csütörtök délben lesz szavazás.