A tavaszi szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzési akció a húsvéti ünnepek végéig tart, az ellenőrzés középpontjában ezúttal is a szezonálisan népszerű termékek, valamint az azokat előállító és forgalmazó helyek állnak.

Országszerte március 25-től április 22-ig tart idén a Nébih tavaszi élelmiszerlánc-ellenőrzés sorozata – olvasható a Nébih hivatalos honlapján. Zsigó Róbert államtitkár az akció kapcsán úgy fogalmazott, a szezonális ellenőrzések több mint egy évtizedes múltra tekintenek vissza hazánkban, közös jellemzőjük az, hogy átláthatóak, hiszen a vizsgálni kívánt termékköröket és célterületeket egyaránt előre nyilvánosságra hozzák. Az ellenőrzések elsődleges célja, hogy az esetleges hibákat még az ellenőrzések előtt javítsák ki az érintettek.

Az ellenőrzés-sorozat során az ilyenkor hagyományosan népszerű termékek közül többek között sonka, tojás, bor, különfél édességek, valamint szezonális zöldségek és gyümölcsök is górcső alá kerülnek, a vizsgálatokat a Nébih és a kormányhivatalok szakemberei végzik. A termékeket előállító- és forgalmazó helyeken, valamint piacokon és vásárokon is teltűnnek majd a hatósági szakemberek. 

“A szakemberek számára sem az a fő szempont, hogy minél több bírságot szabjanak ki, hanem, hogy a megnövekedett forgalom mellett is rendezett árusító helyeken biztonságos termékeket tehessenek kosarukba a vásárlók. Tapasztalataink szerint a szezonális ellenőrzések hatása egyre jobban érvényesül. Az előállítók, forgalmazók számítanak a vizsgálatra, így nagyobb körültekintéssel járnak el”

– tette hozzá Zsigó Róbert.