A magyarországi építőipar teljesítménye az idei első fél évben negyedével maradt el az egy évvel korábbitól. Az uniós pályázatok és a lakáspiac felpörgésével azonban javul a helyzet, a szerződésállomány már meghaladja a tavalyit.

Júniusban a hazai az építőipari termelés volumene 16,2 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól, az első fél évben így összességében 25,3 százalékkal esett vissza az ágazat teljesítménye az előző év azonos időszakához képest – közölte a KSH. (A mélypontot a március jelentette, akkor az építőipari termelés volumene 35,5 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól.)

Az első nyári hónapban az épületek építésének volumene 7,4 százalékkal nőtt éves összevetésben, az egyéb építményeké viszont 36,8 százalékkal visszaesett. Az előbbi nagyrészt ipari épületek, kisebb részben oktatási épületek, illetve sportlétesítmények építésének volt az eredménye. Az egyéb építmények építésének visszaesését elsősorban az uniós forrásból végzett munkák tavaly végi befejeződése okozta. A legnagyobb mértékben júniusban is az út- és vasút-, illetve közműépítő vállalkozások termelése maradt el az előző év azonos időszakitól

Bizakodásra ad okot azonban, hogy a megkötött új szerződések volumene 13,3 százalékkal nagyobb volt az előző évinél, ezen belül az épületek építésére kötött szerződéseké 22,6, az egyéb építmények építésére vonatkozóké 8,1 százalékkal emelkedett. Az épületeknél az ipari épületek mellett oktatási, illetve lakóépületekre kötött szerződések járultak hozzá a növekedéshez. Az egyéb építményeknél az útépítésre kötött szerződések voltak meghatározók. Az építőipari vállalkozások hó végi szerződésállományának volumene június végén 15 százalékkal meghaladta az előző évi alacsony bázist. Ezen belül az épületek építésére vonatkozó szerződéseké 60 százalékkal magasabb, az egyéb építményeké 1,3 százalékkal kisebb volt.