A magyar, a török és a horvát államfő látogatásával, a meghívott nemzeteket bemutató tematikus napokkal, nemzetközi tudományos konferenciával, szobor- és emlékműavatásokkal ünneplik Szigetváron és Pécsett szeptemberben a Zrínyi Miklós-Szigetvár 1566 emlékévet.

A jubileum szeptember 7-i központi programján – a szigetvári vár ostromának 450. évfordulójának délelőttjén – várhatóan egyszerre látogat a baranyai városba Áder János meghívására Recep Tayyip Erdogan török és Kolinda Grabar-Kitarovic horvát államfő – mondta el az MTI-nek Hóvári János, a Zrínyi Miklós Emlékév Emlékbizottság elnöke.

Aznap délután Szigetváron nagygyűlés keretében emlékeznek meg Zrínyi Miklós példamutató hősiességéről. Szeptember 6-án a szigetvári Szent Rókus templomban szentmisén emlékeznek az ütközet halottaira.

 Ezzel egy időben a Pécsi Tudományegyetemen (PTE) háromnapos nemzetközi konferencia kezdődik a XVI. századi magyarországi harcokról, az Oszmán és a Habsburg birodalom közötti háborúkról a világ meghatározó tudósainak részvételével – közölte Hóvári János.

Szigetvár török testvérvárosát Trabzont és az ország meghatározó művészeit látják vendégül a baranyai városban a szeptember 8-ra tervezett török-nap keretében, ahol másnap horvát-napot tartanak.

Hóvári János úgy fogalmazott, szeptember 10-11-én egész Magyarországot várjuk Szigetvárra, hogy közösen emlékezzünk a 450 évvel ezelőtti eseményekre.

Várhatóan augusztus elején érkezik vissza a szigetvári Magyar-Török Barátság Parkban felállított Zrínyi Miklós-szobor, amelyet bronzból történő újraöntés céljából április elején szállítottak Törökországba.

Augusztus végén új Zrínyi Miklós-emlékművet avatnak a várban, az emlékév programjaival párhuzamosan pedig megkezdődik a műemlékegyüttes felújítása is. A várfal kijavítását, a kazamatákban folyó munkálatok befejezését, a Kapitány-pince felújítását és a várban található dzsámi állagmegóvását tervezik.

Hóvári János ismételten felhívta a figyelmet arra, hogy nem merült fel új minaret építésének lehetősége Szigetváron, és a török kormány semmiféle nyomást nem gyakorol azért, hogy az Andrássy-kastélyba beépített oszmán dzsámit eredeti formájában, imahelyként állítsák vissza.

A Magyar Közlönyben márciusban jelent meg, hogy a magyar kormány félmilliárd forintot szán az emlékév megrendezésére, és további 580 millió forintot költ a szigetvári vár fejlesztésére.