Megbeszélést szervezett a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara a Magyar Pékszövetség és a kiskereskedelmi láncok részvételével a sütőipar helyzetéről. A Pékszövetség szerint a munkaerőköltség növekedése miatt elkerülhetetlen a kenyér árának rendezése. A találkozón megjelent kiskereskedelmi láncok – a CBA, a COOP és a TESCO – hangsúlyozták, hogy nyitottak a sütőipar helyzetének javítását célzó tárgyalásokra.

A 2016. február 2-án rendezett megbeszélésen Szilágyi Péter, a Magyar Pékszövetség tanácsadója elmondta: hosszú évek óta nehéz helyzetben van a sütőipar, a vállalkozások eredménye elmarad az – amúgy is alacsony eredményességű – élelmiszeripari ágazat számaitól. A sütőipari vállalkozások árbevétel-arányos bruttó jövedelmezősége két százalék körül alakul, ez az alacsony eredményszint nem teszi lehetővé a szükséges fejlesztések, korszerűsítések végrehajtását. Hozzátette: a sütőipar az egyik leginkább kézimunka-igényes szakágazat, ezért a munkaerő költségének változásai az átlagnál érzékenyebben érintik a sütőipari vállalkozásokat. Szilágyi Péter hangsúlyozta: azt szeretnék elérni, hogy legalább a munkaerőköltség növekedését érvényesíteni tudják az áraikban.

A megbeszélésen részt vett Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára is, aki kiemelte: fontos, hogy mihamarabb rendeződjön a sütőipar helyzete. Ellenkező esetben félő, hogy nő a szürkegazdaság aránya az ágazatban, vagy a termékek minőségének romlásával kell számolnia a fogyasztóknak.

A megbeszélésre meghívást kapott valamennyi kiskereskedelmi áruházlánc, közülük a CBA, a COOP és a TESCO képviseltette magát a találkozón, az ALDI, az Auchan, a Lidl, a METRO, a Penny Market, a Reál és a SPAR nem vett részt az eseményen. A résztvevő áruházláncok részéről elhangzott, hogy megértik a sütőipari vállalkozások problémáit, és nyitottak a velük való tárgyalásra.

Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke jelezte, hogy más élelmiszeripari ágazatok is hasonló helyzetben vannak, hiszen a munkaerő-költségek náluk is jelentős mértékben emelkedtek. A NAK elnöke eredményesnek ítélte a találkozót, és pozitívan értékelte a megbeszélésen részt vett áruházláncok konstruktív hozzáállását. Hozzátette: az Eurostat adatai szerint 1 kg fehérkenyér ára az Európai Unióban átlagosan 2,1 euró, Magyarországon csupán 0,88 euró; ennél a közösségben csak Bulgáriában alacsonyabb a kenyér ára.

A hazai sütőiparban körülbelül ezer vállalkozás működik, a szakágazat bruttó termelési értéke mintegy 156 milliárd forint. A sütőipar megközelítőleg 23 ezer főt foglalkoztat. Az egy főre eső éves kenyérfogyasztás 37 kg körül alakul – olvasható a NAK közleményében.