A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV) mintegy 75 milliárd forintért, tőzsdei aukción értékesítette az állami tulajdonban lévő több mint 14 millió OTP-részvényt – közölte az MNV csütörtökön.

Az OTP azt közölte, hogy a felajánlott részvényeket közel kétszeresen túljegyezték, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium tájékoztatása szerint 26,3 milliónyi részvényre érkezett ajánlat. A közlemény szerint az értékesítési ár közel 10 milliárd forinttal meghaladja a részvények nyilvántartási értékét.

Az MNV szerint a kormány döntése alapján, a 2015. évi költségvetés bevételi előirányzatainak teljesítése érdekében adták el a részvényeket. Az értékesítésből származó bevétel az Országgyűlés által elfogadott 2015-ös költségvetési törvényben foglaltaknak megfelelően a Beruházási Alapba folyik be, azt a szigorú vagyonpolitikai alapelvek betartásával a közvagyon gyarapítására, beruházásokra és fejlesztésekre fordítják majd – közölte a vagyonkezelő.

Az aukcióra 14 091 953 darab értékpapírt, a tulajdonában lévő összes OTP-részvényt ajánlotta fel az MNV, ez az OTP alaptőkéjének 5,03 százaléka.

Az OTP a BÉT honlapján azt közölte, hogy az aukción a befektetők az értékesítésre felajánlott részvények közel kétszeresére nyújtottak be érvényes vételi ajánlatot és összesen 14 091 949 részvényt értékesítettek.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium tájékoztatása szerint 26,3 milliónyi részvényre érkezett ajánlat. A részvények a 4642 forintos nyilvántartási értéket meghaladó, 5322 forintos átlagáron keltek el. A Magyar Állam tulajdonát képező valamennyi részvényt értékesítették.

Az aukció napján, csütörtökön a Budapesti Értéktőzsde felfüggesztette az OTP Bank részvényeinek kereskedését. A papírok előző nap 5670 forinton zárták a kereskedést.

MTI