Engedély nélkül kezdte nyilvánosan értékesíteni részvényeit az NVT Cooperation Zrt., amely a befektetőknek évi 17 százalékos hozamot ígér. A jegybank azonnali hatállyal megtiltotta a cégnek, hogy befektetőket toborozzon és eljárást indított a vállalkozással szemben.

Piacfelügyeleti eljárást indított a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a budapesti székhelyű NVT Cooperation Zrt.-vel szemben. A társaság évi 17 százalékos hozamot és visszavásárlási kötelezettséget ígérve nyilvánosan értékesíti részvényeit annak ellenére, hogy az értékpapírok nyilvános értékesítését, illetve a tőzsdére történő bevezetéséhez szükséges kibocsátási tájékoztató és hirdetmény közzétételét az MNB tavaly nem engedélyezte – írja közleményében a jegybank. 

A cég részvényeire vonatkozó értékesítési ajánlat nem felel meg a tőkepiacról szóló törvény értékpapírok nyilvános forgalomba hozatalára vonatkozó rendelkezéseinek. A piacfelügyeleti eljárás során az MNB – többek között – azt is vizsgálja, hogy az érintett tevékenység megvalósít-e a hitelintézetekről és a pénzügyi vállalkozásokról szóló törvény szerinti pénzügyi szolgáltatási tevékenységet, illetve kiegészítő szolgáltatást.

Az NVT nem szerepel az MNB vonatkozó nyilvántartásaiban, így a jegybank engedélyéhez vagy bejelentéshez kötött tevékenységet jogszerűen nem végezhet. Emellett nem minősül nyilvánosan forgalomba hozott értékpapír kibocsátójának, és – tájékoztató valamint hirdetmény hiányában – értékpapírok nyilvános értékesítésre történő felajánlására sem jogosult. A jegybank ezért – eddigi gyakorlatával összhangban – a társaság adatait már korábban megjelentette internetes honlapja Figyelmeztetések menüpontjában.

Az MNB közleménye szerint azonnali fellépésének köszönhetően feltehetően csak elenyésző számú érdeklődő került kapcsolatba a társaság érdekkörében eljáró személyekkel. Ugyanakkor befektető-védelmi okokból a jegybank mostani végzésében – az MNB-ről szóló törvényben biztosított felhatalmazásával élve – azonnali hatállyal megtiltotta, hogy az NVT engedély nélkül vagy bejelentés hiányában bármely, az MNB engedélyéhez vagy bejelentéshez kötött tevékenységet végezzen, továbbá, hogy értékpapírokat nyilvános értékesítésre felajánljon.