Egyre nagyobbak a gondok a romániai kórházakban – ismerte el Vlad Voiculescu egészségügyi miniszter, aki szerint az infrastruktúra mielőbbi javítására van szükség.

Egyenként tízezer lejes bírságot szabott ki a Fehér megyei egészségügyi hatóság a gyulafehérvári és a balázsfalvi kórházra a múlt héten tetanuszfertőzésben meghalt tizenéves lány ügyében.

A Mediafax hírügynökség beszámolója szerint a balázsfalvi egészségügyi intézményt azért büntették meg, mivel nem tartotta be a kritikus állapotban lévő páciens áthelyezésére vonatkozó szabályokat, míg a megyeszékhelyen található kórházat azért bírságolták, mert nem jelentette az esetet.

A Fehér megyei egészségügyi hatóság múlt héten indított vizsgálatot egy 11 éves kislány ügyében, akit négy kórházban is kezeltek, miután belelépett egy szegbe, és tetanuszfertőzést kapott – írja a kronika.ro.

Sinea szerint a családi típusú otthonban nevelt kislányt sérülésével 11 nap alatt négy különböző kórházban kezelték – Dicsőszentmártonban, Balázsfalván, Gyulafehérváron és Marosvásárhelyen –, de augusztus 5-én meghalt. Mint kiderült, a kislány tetanuszfertőzés miatt vesztette életét, miután nem kapta meg kellő időben a tetanusz elleni oltást.

Ugyan pár nappal a baleset után a vásárhelyi kórházban ugyan újabb adag oltóanyagot adtak be neki, de az állapota tovább romlott, és már nem sikerült megmenteni az életét. Az ügyben a Fehér megyei rendőrség is vizsgálatot indított, ennek eredménye még nem ismert.

Nagy a baj a kórházakban, ismerte el Vlad Voiculescu egészségügyi miniszter is, aki szerint több megyében is súlyos problémák vannak az infrastruktúrával. A tárcavezető szerint a jelenlegi helyzeten csak a helyi hatóságok segítségével tudnának változtatni.

„A minisztérium nem tudja egyedül megvalósítani a beruházásokat, a helyi hatóságok közbelépésére van szükség” – idézte a Mediafax a minisztert. Voiculescu a Realitatea Tv hírtelevíziónak úgy nyilatkozott, a jelenlegi helyzeten úgy lehetne változtatni, hogy a pénzügyminisztériummal közösen kidolgoznak egy beruházási tervet.

Az új létesítmények a köz- és magánszféra közötti együttműködés révén, PPP-redszerben valósulnának meg, a regionális kórházak mellett új égési sérültek kezelésére alkalmas kórház is épülne.

A kórházi fertőzésekről szólva a miniszter arra hívta fel a figyelmet, hogy ez nem újfajta jelenség, a hazai egészségügyi rendszer „fokozatosan épült le”. 

Miközben a közegészségügyi intézmények leépülnek, egyre nagyobb a kereslet a magánkórházak iránt. A Ziarul Financiar napilap arról számolt be, hogy a hazai magánkórházak tavaly 66 millió eurót kerestek a beutalt betegeken, akik átlagban 300 lejt fizetnek egy itt töltött éjszakáért.