A mai naptól elektronikus úton is bejelenthető a baleset után keletkezett kár – tájékoztatott a Magyar Biztosítók Szövetsége.

Az e-kárbejelentő rendszer segítségével az autóbalesetet szenvedett gépjárművezetők mobil eszköz segítségével tudják megtenni a baleseti kárbejelentést. A rendszer egységes lesz, magyarul mind a tizenhárom, kötelező gépjármű-felelősséggel foglalkozó biztosítónál alkalmazzák.

Az mfor.hu beszámolója szerint a rendszert a leggyakoribb, kétszereplős balesetekre modellezték, de lehetőség nyílik ennél több szereplőt – értsd járművet – érntő esemény bejelentésére is. A gyakorlatban ez úgy néz ki, hogy a baleset megtörténte után az egyik gépjárművezető mobiltelefonján kell kapcsolatot létesíteni, majd egy PIN-kód segítségével a másik fél is csatlakozni tud az e-kárbejelentőhöz. A bejelentő elküldéséhez tehát mindkét fél beleegyezésére és aláírására szükség van, a beérkezésről pedig egy e-mailban is értesítést kapnak a felek a biztosítótól.

A Magyar Biztosítók Szövetsége szerint a programmal egyszerűen és gyorsan lehet rögzíten a szükséges adatokat, ideértve az eset leírását, a rajzokat. Fontos kiemelni, hogy az e-kárbejelentővel el lehet kerülni a hiányos kitöltést, ami a papír alapú bejelentőlap esetében gyakran előfordul, ezzel is lassíva az ügyintézés menetét.

Az e-kárbejelentő ezzel együtt nem jelenti azt, hogy megszűnik a papír alapú kárbejelentés, ez a szolgáltatás továbbra is igénybe vehető.