Megkezdte a támogatás kifizetését az Agrárminisztérium, mellyel a Herman Ottó Intézetet bízta meg. A februárban meghirdetett pályázaton 813 üzlet összesen 2 milliárd 515 millió forint értékben nyert el támogatást – közölte Nagy István agrárminiszter.

A tárcavezető hangsúlyozta, az orosz-ukrán háború, az energiaválság és a nehéz gazdasági környezet ellenére a kormány továbbra is elkötelezett a magyar vidék és a kistelepülések támogatása mellett. Ezért döntöttek úgy, hogy a jelenlegi gazdasági kihívások mellett is támogatják a mikrovállalkozásként működő hentesüzleteket.

Nagy István emlékeztetett, a támogatással olyan mikrovállalkozások élhettek, amelyek tevékenységi körébe beletartozik a hús- és hentesáru kiskereskedelme, és azt a 2022. évben ténylegesen végezték is. A pályázat elnyerésének további feltétele volt annak vállalása, hogy a vállalkozás legalább 2023. december 31-ig folytatja a tevékenységét. Fontos kikötés volt, hogy a pályázó a kérelem benyújtásakor nem állhatott felszámolási, végelszámolási vagy kényszertörlési eljárás alatt, illetve hogy köztartozásmentes legyen. Egy vállalkozás egy pályázat benyújtására kapott lehetőséget, függetlenül az általa üzemeltetett húsboltok számától, maximum 3,5 millió forint értékben.

A nyertes pályázók a támogatást közműdíjak (víz, gáz, villany, távfűtés, csatornadíj, telefondíj) finanszírozására, helyiségbérlet díjak rendezésére, valamint munkabér és annak járulékainak megfizetésére fordíthatják.

Az agrárminiszter kiemelte, a kis hentesüzletek, mint a helyi ellátás szereplői, hozzájárulnak az élelmezésbiztonság megvalósulásához, annak fenntartásához és emellett munkát biztosítanak az ott élőknek. Ezek az üzletek képezik a kistelepülések népességmegtartó erejét, ezért támogatásuk társadalmi és demográfiai szempontból is kiemelten fontos.

(Forrás: AM Sajtóiroda)