Ebike- (elektromos kerékpár-) töltőhálózat indult a Balatonnál a Balatontipp.hu kezdeményezésére és koordinálásával. A hálózatba olyan éttermek, büfék és más szolgáltatók kapcsolódtak be, melyek a kerékpárosoknak és biciklijük akkumulátorának egyaránt töltődési lehetőséget kínálnak.

Az utóbbi időben a Balatonnál is egyre többen használnak elektromos rásegítéssel működő kerékpárokat. Ezeknél a kerékpároknál jelenleg az egyedüli problémát az ilyen járművek korlátozott hatóköre jelenti. Az akkumulátorok behatárolt teljesítménye miatt az ebike-ok többségével 40-60 kilométeres útnál hosszabbra nem igazán ajánlott elindulni, ha nem akarunk rásegítés nélkül tekerni. 

A Balatonnál mostantól elfelejthetjük ezt a gondot, mert a biciklisek megfelelő távolságon belül találnak olyan helyeket, ahol saját töltőjükkel kipótolhatják az akkumulátor fogyó energiáját, miközben magukat is feltölthetik ételekkel, italokkal – mindezt úgy, hogy minimális étel- vagy italfogyasztás esetén ingyenesen kapják a töltőáramot.

Az indulásnál 12 tóparti és két távolabbi vendéglátóhely csatlakozott a hálózathoz. Köztük egyaránt megtalálhatók hagyományos büfék és különböző színvonalú éttermek. A feltétel mindenkinek ugyanaz: legalább két csatlakozási lehetőséget kell biztosítani a biciklisek töltőjéhez minimum két órás töltéshez. Közös feltétel azt is, hogy amennyiben a kerékpáros legalább ezer forintot költött náluk, akkor a töltésért nem kérhetnek pénzt. Az ezer forint alatti étel- és italfogyasztásnál is legfeljebb 300 forint lehet a töltésért felszámolt díj.

A töltőállomások egymástól többségében 15-30 kilométeren belül vannak. Egyedül a Keszthely-Révfülöp közötti szakaszon közelíti ma még a 40 kilométert a két töltőhely közötti távolság. Még ez is belefér a biztonságos tervezésbe, és remélhetően rövidesen új csatlakozókkal ez a távolság is rövidebb lesz.

A töltőállomásokról és a működési szabályokról a Balatoni Ebike Töltőhálózat oldalon, illetve az érintett üzletek onnan nyíló lapjain lehet további részleteket megtudni. Ugyanonnan GPS állományként akár le is lehet tölteni mobiltelefonhoz vagy navigációs készülékhez a hálózathoz tartozó üzletek pontos helyét – zárul a Balatoni Ebike Töltőhálózat közleménye.