A Szabadság és Szolidaritás arra figyelmeztet, hogy Szlovákiában jogi bizonytalanság van a közlekedési bírságok körül, amelyeket az autópálya-matrica nélkül közlekedő sofőröknek rónak ki.

A szlovák ellenzéki párt olyan intézkedések foganatosítására szólítja fel a belügyi és a közlekedési tárcát, amely alapján csak 2017 elejétől kezdenék bírságolni a szabálytalankodó autósokat.

Minderről Richard Sulík, a Szabadság és Szolidaritás (SaS) elnöke, valamint Jana Kiššová alelnök és Miroslav Ivan parlamenti képviselő, a párt közlekedési szakértője számolt be – írja a hirek.sk.

Az SaS szerint az autópálya-matrica használatáról szóló törvény legfőbb hiányossága az, hogy az éves matrica az adott év január elsejétől érvényes. Ha például valaki ma venné meg az éves autópálya-matricát, majd bírság érkezne a címére, hogy ez év folyamán kihágást követett el, fellebbezhetne, mivel az éves matrica január elsejétől érvényes.

„Ez túlterhelheti a hivatalokat és további költségeket igényel” – hangsúlyozta Miroslav Ivan. Egyúttal felszólította az autópályán közlekedő sofőröket, hogy vegyenek matricát.

Kiššová a párt további javaslataira is felhívta a figyelmet, amelyek megkönnyítenék a gépjárművezetők életét. Ezek közül kiemelte az elképzelést, hogy bármilyen számú napra lehetne matricát venni, továbbá a megvásárolt matrica egy évig, nem pedig egy adott kalendáriumi évben lenne érvényes, matrica nélküli közlekedés esetén pedig 150 euróról 100 euróra csökkenne a bírság.

„Ha valaki ma vesz éves matricát, a matricája csak 3 hónapig lesz érvényes” – figyelmeztetett.