Az állampapír-piaci hozamok csökkenése miatt az államnak egyre kisebb összeggel kell támogatnia az elmúlt években felvett lakáshiteleket. A három éve bevezetett otthonteremtési hitelre lassan már nem is jár támogatás, de a törlesztések miatt is csökken a költségvetésre háruló teher – írja a Világgazdaság.

 

A 2012-ben startolt otthonteremtési kamattámogatásos hiteleknél az állam az ingatlan típusától és a gyerekek számától függően a referenciakamat 50-70 százalékát nyújthatja támogatásként, de ha 6 százalékosra süllyedt a kamat, már nem fizet többet – olvasható a Világgazdaságban.

A hitelintézetek legfeljebb a referenciahozam 130 százalékát 3 százalékponttal meghaladó kamattal adhatják a lakáshiteleket, vagyis 2,3 százalékos hozamnál már támogatás nélkül sem lehet 6 százalékosnál magasabb a kamat. Az egyéves kamatperiódusú kölcsönök után már nem fizet az állam egy fillért sem, az ezek referenciakamatául vett állampapírhozamok ugyanis már tavaly szeptemberben a kritikus 2,3 százalékos szint alá süllyedtek.

Az ötéves hitelek után is minimális már a hozzájárulás, a most októberben felvett hitelekre mindössze 35 bázispont lehet, vagyis egy tízmillió forintos támogatott lakáshitel jelenleg évente 35 ezer forintjába kerül az államnak.

Az állam az elmúlt években sem fizetett sokat az ilyen hitelek után. 2012-ben, az indulás évében mindössze 4,4 millió forintot tett ki a hozzájárulás, igaz, az új típusú támogatott hitelek folyósítása is nehezen indult be. 2013-ban már 425,1 millió forint volt a támogatás, tavaly pedig megközelítette az 1,4 milliárd forintot.

Az idei első fél év végén például a teljes támogatott forint lakáshitel-állomány már csak 746 milliárd forintot tett ki a Magyar Nemzeti Bank adatai szerint, ami azt jelenti, hogy 2009 óta körülbelül 40 százalékkal csökkent az ilyen kölcsönök volumene.