Az idei év első felének végére az MNB adatai szerint közel 153 ezer adókedvezményes nyugdíjbiztosítást kötöttek az ügyfelek, ez a szám az év végére 200 ezer fölé is emelkedhet.

A magyar lakosság 85 százaléka gondolja úgy, hogy jövőbeli nyugdíja nem lesz elegendő a megélhetésre – derül ki az Union Biztosító 25 és 54 év közöttiek körében végzett 1100 főt érintő felméréséből. A válaszadók átlagosan a fizetésüknek mindössze 55 százalékára várják a jövőbeli nyugdíjuk mértékét – ugyanezt 2013-ban még 63 százaléknyira becsülték. Minél fiatalabbak a válaszadók, annál kevésbé számítanak a megfelelő mértékű állami gondoskodásra: míg a 45-54 év közöttiek átlagosan 59 százalékos mértéket valószínűsítenek, a 25-34 éves korosztály esetében ez az arány mindössze 51 százalék.

Kevesen érik el a kedvezményplafont

A nyugdíjbiztosítási befizetések után adójóváírás jár, melynek mértéke az adott évi befizetések 20 százaléka, maximum 130 ezer forint. Ehhez azonban éves szinten 650 ezer, azaz havi szinten átlagosan 54 ezer forintot kellene befizetni a számlára, amit az UNION felmérése szerint a megkérdezetteknek mindössze 2 százaléka engedhet meg magának. Az MNB statisztikái is azt támasztják alá, hogy az ügyfelek messze nem használják ki a teljes adókedvezményt: átlagosan évi 200 ezer forintot fizetnek be nyugdíjbiztosítási számlájukra, amelynek nyomán a következő évben 40 ezer forintos adójóváírásra jogosultak.

Igen széles a választék

A nyugdíjbiztosítás ma a biztosítási piac egyik húzótermékének számít: míg 2014 végén 70 ezer, a tavalyi év végén pedig közel 120 ezer, addig az idei év felére már mintegy 153 ezer ilyen biztosítási szerződés szerepelt a biztosítók állományában – mondja Bóna Katalin, az Union életbiztosítási ügyvezető igazgatója. Jelenleg mintegy 80 különböző nyugdíjbiztosítási konstrukció létezik a piacon, minden életbiztosítással foglakozó biztosító termékpalettáján legalább 2-3 féle ilyen termékkel találkozhatunk.

A nyugdíjbiztosítás immár tisztán online módon is elérhető

Nem csupán a szigorodó szabályozás, hanem a nyugdíjbiztosítási piacon jelen lévő éles verseny is folyamatos termékfejlesztésre ösztönzi a biztosítókat. Egyre szélesebb kör, a 45 év alattiak közül pedig szinte a teljes korosztály otthonosan mozog már az interneten, ezért kézenfekvő, hogy az idei év végi kötési időszakban már olyan termékekkel is találkozhatnak az érdeklődők, amelyeknél mind a szerződéskötés, mind a díjfizetés és kapcsolattartás a világhálón zajlik.

Ennek eredménye kiemelkedően kedvező TKM lehet, amit tovább erősíthet, hogy e termékekhez újszerű költségstruktúrák is kapcsolódhatnak: az Union online nyugdíjbiztosítási terméke például a lakás-takarékpénztárakhoz hasonlóan a futamidő elején számít fel egy szerződéskötési díjat, ezzel az összes, a szerződést érintő költséget az egész, akár 20 éves futamidőre rendezettnek tekinti.

Az idei adójóváírás feltételei

Az erre az évre járó maximum 130 ezer forintnyi adókedvezmény kihasználása miatt az év végéig akár további 10-15 ezer új ügyfél köthet új nyugdíjbiztosítási szerződést – mutat rá Raveczky Zsolt, az Erste Biztosító elnök-vezérigazgatója. Az adójóváírás megszerzésének azonban több további feltétele is van, melyek közül a legfontosabbak: az idei évre szánt díjat az év végéig be is kell fizetni. Ez azt jelenti, hogy az ügyfélnek még karácsony előtt célszerű befizetnie az összeget ahhoz, hogy a tétel az utolsó munkanapig biztosan be is érkezzen. Már a jövő évet érintő további fontos teendő, hogy az szja-bevallásban majd külön be is kell jelölni a 2016-os befizetés utáni adójóváírási igényt.