Jövő január 1-jétől valamennyi, online pénztárgépet használó kereskedő számára kötelezővé válik az elektronikus fizetések elfogadása; a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) üdvözli, hogy a szabályozás egyenlő versenyfeltételeket biztosít a különböző elektronikus fizetési csatornák, például a bankkártyás, illetve az azonnali fizetési rendszerre épülő megoldások között.

A GVH felidézte, hogy tavaly nyáron tette közzé a bankkártya-elfogadással kapcsolatban lefolytatott ágazati vizsgálatának eredményeit. A vizsgálat egyik következtetése az volt, hogy a legalacsonyabb forgalmú kereskedők számára a bankkártya-elfogadás költségei – elsősorban a fix költségek miatt – olyan magasak, hogy a kereskedők egy részének nem éri meg a bankkártyás fizetés elfogadását biztosítani.

A versenyhivatal szerint ezért kiemelten fontos és kedvező, hogy a kereskedelemről szóló törvény július 14-én kihirdetett módosítása nem a bankkártya-elfogadást, hanem az elektronikus fizetés elfogadását teszi kötelezővé a kereskedők számára. A szabályozás így egyenlő versenyfeltételeket biztosít a bankkártyás, illetve más elektronikus fizetési szolgáltatásoknak, például az idén márciusban elindított azonnali fizetésre épülő megoldásoknak. Erre a kereskedőknek is megfelelő felkészülési időt ad.

A GVH szerint számos pozitív hatása lehet a 2021. januárjában hatályba lépő szabályozásnak. A következő hónapokban általánosan elérhetővé válhatnak és elterjedhetnek azok a szolgáltatások, illetve fizetési megoldások, amelyek lehetővé teszik az elektronikus fizetéses tranzakciók gyors és biztonságos lebonyolítását, és élénkülhet a verseny a fizetési rendszerek piacán. Mindez csökkentheti a fizetési tranzakciók költségeit mind a hazai fogyasztók, mind a magyarországi kereskedők számára. Emellett csökkenhet a még mindig jelentős mértékű készpénzhasználat, ami szintén fontos közcél – hangsúlyozta a versenyhivatal.

(Forrás: MTI)