Ötödével több lakás cserélt gazdát tavaly, mint egy évvel korábban. Sokan vásárolnak ingatlant befektetési céllal, és a kereslet élénkülésével az árak is folyamatosan emelkednek.

A Duna House ingatlanközvetítő hálózat becslése szerint tavaly összesen 135 ezer lakóingatlan cserélt gazdát, amely közel 20 százalékos növekedést jelent 2014-hez képest. A kereslet bővülésével párhuzamosan az árak is tovább emelkedtek, a drágulás üteme ugyanakkor az év végéhez közeledve lassult a korábbihoz képest.

A 2015 második felében értékesített ingatlanok adatai alapján a téglaépítésű lakások négyzetméterára vidéken Győr-Moson-Sopron megyében volt a legmagasabb, 340 ezer forint, amely nem sokkal marad el a fővárosi átlagtól, amely 376 ezer forint volt. A megyék közül Somogy, Hajdú-Bihar, Pest és Veszprém tartozik még a drágábbak közé az átlag 240 ezer forintos négyzetméteráraikkal, míg Budapesten az V. kerületben kell a vevőknek legmélyebben a  zsebükbe nyúlniuk. Ott egy átlagos téglaépítésű lakás négyzetméterára 655 ezer forint volt.

A panellakásokat is Győr-Moson-Sopron megyében vették a legmagasabb átlagáron, mégpedig 240 ezer forintért négyzetméterenként, miközben a budapesti átlag 261 ezer forint volt. A 200 ezres határt az említetteken túl csak Hajdú-Bihar megyében haladta meg a panelek átlagára (203 ezer forint négyzetméterenként), a többi megyében jóval ezalatt vásároltak. Tolnában és Borsodban érnek a legkevesebbet a panelek, egységenként alig százezret kérnek egy lakásért. Budapesten a legtöbbet, 336 ezer forintot a XI. kerületben fizettek a vásárlók, de 318 ezerrel a XIII. kerület sincs nagyon lemaradva.

Budapesten a lakások jelentős részét befektetési céllal vásárolják, az elmúlt évben jellemzően ez tette ki a tranzakciók harmadát. Ez a gazdát cserélt ingatlanok elhelyezkedésében és átlagárában is tetten érhető: a vásárlások felét a drágább, V., VI., VII. és VIII. kerületben hozták tető alá, s átlag 25,7 millió forintot fizettek a lakásokért. Vidéken nagyjából egyenlő arányban vannak jelen a vevők között azok, akik befektetési céllal vesznek, nagyobb lakásra váltanak vagy első lakásukat vásárolják.

Az árak emelkedését jól mutatja, hogy például a fővárosban a budai oldalon 2014 második felében még csak a lakások 17 százaléka cserélt gazdát 400 ezer forint körüli átlag négyzetméteráron, addig tavaly már az ügyletek 42 százaléka tartozott ebbe a körbe. A pesti oldalon a lakások öt százaléka ment el ennyiért 2014-ben, míg tvaly már a 21 százalékuk. Vidéken is ugyanez a jelenség figyelhető meg csak alacsonyabb négyzetméterárakkal. Pest megyében például a lakások öt százaléka ment el 250-300 ezer forintért négyzetméterenkén, míg tavaly már 11 százalék.