Júniusban, ha csak kis mértékben is, de csökkent a hazai ipar teljesítménye az előző évihez képest. Elemzők szerint a gyengébb teljesítmény átmeneti lehet, az előrejelzések és a beszerzésimenedzser-indexek bővülést jeleznek.

Az ipari termelés volumene 0,3 százalékkal elmaradt júniusban az egy évvel korábbitól. A munkanaphatástól megtisztított index megegyezik a kiigazítatlan indexszel. A termelés az év első hat hónapjában 2,3 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához képest. Az előző hónaphoz viszonyítva a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított termelési kibocsátás júniusban 2,4 százalékkal csökkent – közölte a KSH.

Schindele Miklós, a KSH főosztályvezető-helyettese az adatok ismertetésekor elmondta: az ipar minden fontosabb ágazatában alacsonyabb volt a növekedés júniusban, mint az előző hónapokban, a dinamika csökkenése nem koncentrálódott egy területre. Kitért arra, hogy a járműgyártásban is alacsonyabb volt júniusban a növekedés dinamikája, mint az előző hónapban volt, júniusban a gépipari ágazatban volt nagyobb termelés visszaesés.

Felhívta a figyelmet a bázishatásra is, 2015 júniusban viszonylag magas volt az ipari termelés – tette hozzá. Az idén a második negyedévben az ipar határozott növekedést mutat az első negyedévhez, illetve az előző évi bázishoz képest is – hangsúlyozta.

Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője kommentárjában úgy fogalmazott: az ipar gyengébb teljesítménye mögött vélhetően átmeneti, technikai tényezők állnak, mivel az ipari bizalmi mutatók további élénkülésre utalnak. Ráadásul az ipari hangulat és a beszerzésimenedzser-index júliusi meredek megugrása szintén jelentős élénkülést jeleznek előre, valamint a kivitel 5 százalékos júniusi emelkedése sem támasztja alá az ipari termelés megtorpanását.

Az elemző szerint feltehetően a magyarországi autógyárak modellfrissítései okozhatták a csökkenést, így a következő hónapokban újra élénkülhet az ipari termelés, amit a második félévben a tavalyi alacsonyabb bázis is támogat. Decembertől ugyanakkor, mivel az Audi visszafogja majd a termelését, az ipari termelés növekedése szerényebb ütemben folytatódhat. Emiatt idén némileg 4 százalék alá lassulhat az ipari termelés növekedése a tavalyi 7,5 százalékos emelkedés után – tette hozzá. 

Ürmössy Gergely, az Erste Bank vezető elemzője szerint az ipari termelésre vonatkozó gyenge adat azért is meglepő, mert idén a beszerzésimenedzser-indexek 50 pont felett maradtak, ami folyamatosan feldolgozóipari bővülést jelzett. Azonban arra is rámutatott, hogy egyelőre nem láthatóak a mögöttes folyamatok, hogy mi okozhatta a váratlan júniusi gyengélkedést. Vélhetően részben az export-orientált ipari vállalatok termelése csökkenhetett tavalyhoz képest, erre utal például a német ipar hónapok óta tartó gyenge teljesítménye. Az év egészében 2-3 százalék közötti ütemben nőhet az ipari termelés – közölte.

Virovácz Péter az ING vezető elemzője kommentárjában kifejtette: a júniusi teljesítményhez képest kedvezőbbek a jövőbeni kilátások, ugyanis éves összehasonlításban közel 6 százalékkal magasabb az ipari rendelésállomány, miközben a beszerzésimenedzser-index is jelentősen megugrott a múlt hónapban, ami optimizmust jelez az ipari vállalatok részéről. (MTI)