Társadalmi egyeztetésre bocsátja a kormány a Nemzetgazdasági Minisztérium és a Miniszterelnökség által közösen kidolgozott javaslatokat, amelyekkel szigorítanának az élelmiszer-biztonságon.

Az immár régiós szintű élelmiszerbotrányra hivatkozva a magyar kormány Lázár János és Varga Mihály miniszterek előterjesztésében egy újabb javaslat­csomagot tervez elfogadtatni, amely célzottan a külföldi tulajdonú áruházláncokat hozná hátrányba – írta szerdán az Index.

A portál egy, a birtokába került kormányzati dokumentumra hivatkozik, amely több konkrét javaslatot tartalmaz. Ezek között olyan elképzelések is szerepelnek, melyek a nagyáruházak megsarcolásáról, illetve ellehetetlenítéséről szólnak.

A Magyar Idők birtokába is eljutott a kiszivárogtatott előterjesztés, amely szerdán került a kormány elé. A dokumentum átfogó ágazati jelentésen alapuló munkaanyag, amelynek kapcsán eddig semmilyen formális döntést nem hoztak.

Az elképzelések szerint tavasszal több olyan jogszabályjavaslat kerül az Országgyűlés elé, amelyek egy „egészségesebb szerkezetű” hazai kereskedelmi szektor alapjait biztosítanák.

– Megtárgyalta szerdán a kormány a javaslatokat, egyet is értett azok küldetésével, de formális döntés nem született, mivel a szándék az, hogy társadalmi egyeztetés kezdődjön a kérdésben, a szakmai szervezetek bevonásával. Egyelőre nem várható bejelentés a kiszivárogtatott munkaanyag kapcsán – közölték a lappal kormánykörökből.