Drágábban juthatnak a nagy élelmiszergyártók gyakran silányabb minőségben forgalmazott termékeihez a régiós fogyasztók – ez derült ki egy csehországi felmérésből.

Nemcsak a multik által forgalmazott élelmiszerek minőségében, hanem az árakban is jelentős különbségek mutatkoznak a nyugati és a kelet-európai tagállamokban. A magasabb árhoz nem minden esetben társul jobb minőség – írja a Magyar Idők.

Egy csehországi felmérés rámutatott arra, hogy míg a nagy élelmiszergyártók azonos márkanév alatt kínált termékei Csehországban alacsonyabb minőségűek, mint Németországban, az árakban a csehek vezetnek.

A 2015-ös kutatás eredményeire Gabriela Matecná szlovák földművelésügyi miniszter hívta fel a figyelmet. A TASR hírügynökség szerint vérlázítónak nevezte, hogy miközben a keleti tagországokban silányabb minőségű élelmiszert forgalmaznak, ugyanazért a termékért nagyobb összeget kérnek, mint a gazdagabb nyugat-európai fogyasztóktól.

A felmérésről korábban a cseh állami televízió híroldala is beszámolt: eszerint Drezdában és Prágában vásárolt termékeket hasonlítottak össze az ellenőrök. A minőségbeli eltérések mellett a két kosár ára közt is mérhető volt az eltérés, a Prágában beszerzett termékek végösszege 14 százalékkal magasabb volt a német nagyvárosban fizetettnél.

A szlovák miniszter elmondta azt is, hogy az országonként eltérő minőségű termékekre vonatkozó vizsgálatok kapcsán a visegrádi négyek munkacsoportot hoznak létre, amelynek része lesz egy weblap is. Ennek segítségével a fogyasztók mindent megtudhatnak arról, hogy mely termékek kerülnek silányabb minőségben a régió piacára.

A mintegy száz terméket tartalmazó magyarországi vizsgálat eredményei várhatóan a jövő héten látnak napvilágot; a hatóság szakemberei a minőség mellett az árakat is összehasonlítják.