Kiterjesztené a vasútra is a közúton működő elektronikus áruforgalom-ellenőrző rendszert a kormány. A Rail Cargo Hungaria vezetője jelezte: nincs akadálya az adatszolgáltatásnak.

Elektronikus vasúti áruforgalom-ellenőrző rendszer (eváer) néven vezetné be a kormány – a közúti fuvarozói adatszolgáltatáshoz hasonlóan – a vasúti szállítmányok online nyomon követését. Az érintett társaságokkal a kormány és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal is egyeztet.

– A vasúttársaságoknál, köztük a hazai árufuvarozási piac több mint kétharmadát lebonyolító Rail Cargo Hungariánál (RCH) megértik a kormányzat törekvését, hogy kiszűrje az áruforgalomból az adócsalási céllal feladott tételeket – mondta a Magyar Idők kérdésére Kovács Imre, a cég igazgatóságának elnöke.

Az igazgatóság elnöke jelezte azt is, hogy a vasúttársaságok rendelkeznek mindazokkal az adatokkal, amelyek a rakomány tartalmára, pillanatnyi helyére, illetve a célállomásra vonatkoznak. Most arról szólnak az egyeztetések, hogy ezek az adatok milyen módon és platformon kerülnek a hatósághoz.

Az RCH esetében csekély informatikai fejlesztésre van szükség, más magánvasutak esetében mindez komolyabb beruházást igényelhet. A hatóságok ugyanakkor rugalmasnak bizonyultak az eddigi tárgyalásokon, nem sürgetik a rendszer mielőbbi bevezetését, jól működő és zökkenőmentes átállásban érdekeltek.