Elindult a fogyasztóvédelmi ügyintézési eljárások modernizálását szolgáló Digitális fogyasztóvédelem – a fogyasztóvédelmi feladatok elektronizálása című projekt.

A fejlesztést 1,687 milliárd forint vissza nem térítendő európai uniós támogatásból valósítja meg a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség (KIFÜ) vezette konzorcium. A fogyasztóvédelmi folyamatok elektronizálásával és optimalizálásával az állampolgárok számára a panaszbejelentés és egyéb ügyek intézése, illetve a vállalkozásoknak a kötelező adatszolgáltatás bárhonnan elérhetővé válik egy online felület segítségével – derül ki a KIFÜ közleményéből.

A fejlesztéseknek köszönhetően a papíralapú bürokrácia visszaszorításával költség- és erőforrás-hatékonyabbá válik az ügyintézés, várhatóan csökken a hatósági eljárások átfutási ideje, és eredményesebbé is válnak a jelenleginél. A projekt a lakosság és a vállalkozók fogyasztóvédelmi tudatosságának erősítését is szolgálja.

A fejlesztés a Közigazgatás- és közszolgáltatás- fejlesztési operatív programban, a Széchenyi 2020 program támogatásával várhatóan 2018 végére valósul meg. A konzorciumot, az ügynökség mellett a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, a Somogy Megyei Kormányhivatal és a Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. alkotja – tájékoztattak a közleményben. (MTI)