Elektromos autók „tankolására” szolgáló ABB villámtöltőt adott át a Budapest Airport és a Főtaxi. A taxitársaság arra számít, hogy flottájában a jövőben egyre nő majd az elektromos autók aránya.

A Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér úgynevezett puffer parkolójában egyszerre három autó „tankolására” alkalmas ABB villámtöltőt helyezett üzembe a Főtaxi. A fejlesztés a Budapest Airporttal együttműködésben valósult meg. A villámtöltő kiépítéséhez szükséges infrastrukturális beruházást a repülőtér üzemeltetője, míg magát a berendezést, annak telepítését és üzemeltetését a Főtaxi finanszírozta. 

A ferihegyi már a második gyorstöltő, amelyet a Főtaxi saját forrásból finanszírozva helyezett üzembe. Az elsőt még 2013 decemberében a társaság központi telepén alakították ki. A cégnél arra számítanak, hogy a Főtaxi flottájában belátható időn belül a jelenlegi elektromos autók többszöröse teljesíthet majd szolgálatot – mondta sajtótájkoztatóján Szunomár Tibor, a Főtaxi vezérigazgatója (képünkön).

A Budapest Airport 2015-ben indította el „Greenairport” néven a repülőtéri partnereivel közös környezetvédelmi programját. A cél az, hogy a repülőtéri társaságok összehangolják fejlesztéseiket és környezetvédelmi intézkedéseiket a közös cél érdekében. A program kiemelt területe az elektromos mobilitás elterjesztése, amelynek eredményeként ma már mintegy 30 elektromos jármű közlekedik a repülőtéren és már több mint egy éve üzemel egy elektromos villámtöltő a repülőtéri parkoló területén is – fogalmazott Szarvas Gábor, a Budapest Airport környezetvédelmi- közkapcsolati igazgatója.

A kormány az elektromobilitás terjedését támogató Jedlik Ányos Terv keretében 1,25 milliárd forintos pályázati keret biztosított a 15 ezer főnél nagyobb lélekszámú települések számára elektromos töltőállomások létesítéséhez. A kormányzat mellett Budapest városvezetése is elkötelezett a környezetkímélő közlekedés térnyerésének elősegítésében. A Fővárosi Önkormányzat nemcsak a szmog-riadó idején megismert szabályozással, tiltással, de beruházásokkal is szeretné elősegíteni a járműcsere gyorsítását. Dr. Szeneczey Balázs főpolgármester-helyettes elmondása szerint egy három éves program keretében a fővárosi kerületekkel közösen, nagyságrendileg 1100 töltőpont létesítését tűzték ki célul.