A lakossági fogyasztók többsége elégedett a villamos energia hálózati elosztóinak, a vezetékrendszerek tulajdonosainak és üzemeltetőinek a teljesítményével a Magyar Energetikai és Közmű-Szabályozási Hivatal (MEKH) felmérése szerint.

A MEKH 2017 őszén kérdőíves vizsgálatot indított a villamosenergia-felhasználók elégedettségének felmérésére, a hivatal 7200 lakossági és 2400 nem lakossági felhasználó véleményét külön-külön összegezte. A vizsgálat kiterjedt az elosztói tevékenységet ellátó engedélyesek, valamint az egyetemes szolgáltatásban résztvevő szervezetek munkájának értékelésére.

Az elosztó feladata a villamos energia továbbítása az elosztó hálózatokon és eljuttatása a felhasználókhoz, illetve az ehhez kapcsolódó műszaki és gazdasági tevékenységek. Az elosztó tevékenységgel kapcsolatos lakossági vélemények szerint a lakossági fogyasztók fontosnak tartják a villamosenergia-ellátás folyamatosságát, érzékenyek a felmerülő hibák gyakoriságára.

Tavaly nem változott jelentősen a hibát észlelők aránya az előző évekhez viszonyítva: rövid üzemszünetet a megkérdezettek 39 százaléka, hosszabb üzemszünetet 31 százaléka, hálózati hibát 9 százaléka észlelt. Feszültségingadozást is hasonló arányban – 19 százalék – tapasztaltak, mint egy évvel korábban.

A felmérés alapján hálózati hibát a válaszolók 9,3 százaléka érzékelt 2017-ben, ugyanakkor a hibát észlelők 58 százaléka ezt nem jelentette be. A válaszadók 98 százaléka jónak minősítette a szerelők munkáját, és csak 2 százalékuk volt elégedetlen. 

A megkérdezett lakossági fogyasztók mintegy 5,3 százalékának volt az elosztói engedélyest érintő ügyintézési tapasztalata. A műszaki ügyintézésben érintett személyek hasonló mértékű elégedettségről számolnak be, mint az egy évvel korábban megkérdezettek. A felmérésből kiderült, hogy a közvilágítással elégedettek aránya 91 százalék, ezen belül a teljesen elégedettek aránya 23 százalék volt. 

A fogyasztásmérés megbízhatósága kiemelkedően fontos a lakossági fogyasztók számára, ezért a hivatal pozitívumként értékelte, hogy a megkérdezett fogyasztók 99 százaléka elégedett volt a mérés megbízhatóságával. A megkérdezett lakossági fogyasztók 94 százaléka évente egyszer találkozik a fogyasztásmérő-leolvasóval. A leolvasás azonosításával és időzítésével szinte mindenki elégedett volt. (MTI)