A közepes haltermelés ellenére csupán 5-7 százalékkal emelkednek idén az árak.

A drágulás oka a termelési költségek emelkedése, a dráguló takarmány, az aszály, a kötelező béremelés és a súlyadórendelet kedvezőtlen hatása, viszont az áremelkedés sehol nem haladja meg a 10 százalékot.

Ez a gyakorlatban annyit tesz, hogy a ponty kilogrammonként 1100-1300 forint körül mozog. A ponty egyébként a karácsonyi időszak egyik nagy favoritja, ilyenkor a forgalom 65 százalékát teszi ki, amit a harcsa, a süllő és a pisztráng követnek 25 százalékkal, illetve 10 százalék körül vannak a választékbővítő, olcsóbb halak, például busa, amur, kárász, keszegek és a törpeharcsa.

Az elmúlt három évben az eladott hal mennyisége kismértékben emelkedett, ezért idén is bővülésre lehet számítani. Karácsonykor egyre többen vásárolják az értékesebb, igényesebb és jobban feldolgozott halakat, például a konyhakész pontyot, az afrikai harcsát, süllőt és a pisztrángot, szemben az olcsóbb busával.

Idén a tógazdaságokból 13-14 ezer tonna hal kerül ki, az intenzív telepekről pedig mintegy háromezer tonna, amelynek 90 százaléka afrikai harcsa. Az ágazat éves árbevétele 12-13 milliárd forint körül van, ezt várhatóan idén is stabilan tartja majd. Az ágazat édesvízi halból importot nem bonyolít, az export tavaly 3-3,5 ezer tonna volt, ez idén az aszályos időszak és az élénk belföldi halpiac miatt kevesebb lesz.

Nem utolsó sorban pedig fontos szem előtt tartani, hogy ne hagyjuk a karácsony előtti utolsó napokra a halvásárlást, mivel a konyhakész, friss halak nagy választékban már december elejétől beszerezhetők, a néhány hetes mélyhűtés nem árt a halaknak.

(SZ)