Kárt okoz a 2017-es költségvetés késlekedése, Kalus Johhanis államfőt azonban aggasztják a sarokszámok. Az sem kizárt, hogy visszaküldi a büdzsét a parlament elé.

Aggódik a 2017-es állami és társadalombiztosítási költségvetés miatt Klaus Johannis államfő (a fotón), és ezt kedden Sorin Grindeanu kormányfővel és Viorel Ştefan pénzügyminiszterrel is közölte. Mint az elnök a találkozót követő sajtónyilatkozatában elmondta, a következő napokban dönt arról, hogy kihirdeti vagy visszaküldi a büdzsé tervezetét a parlamentnek.

„Első átolvasásra ez a költségvetés problémás és rizikós. Olyan bevételek vannak benne, amelyek véleményem szerint túl vannak értékelve. Másfelől nagyon nagy költségek is szerepelnek benne. Fennáll a veszélye, hogy átlépjük a 3 százalékos deficitet. Nem tehetünk úgy, mintha nem látnánk, hogy itt óriási összegről van szó a kormány által tervezett hitelekről szóló fejezetnél. 54 milliárd lejnyi tervezett hitelfelvételről van szó, ami súlyos terhet jelent majd a következő év költségvetésekre” – nyilatkozta Klaus Johannis.

A parlament elé beterjesztett, és a bizottsági viták után jövő héten a plénum elé kerülő tervezetben 815 milliárd lejes bruttó hazai termékkel (GDP), 1,4 százalékos inflációval és 4,46 lejes euróárfolyammal számolnak.

A központi költségvetést az előző évinél több mint 15 százalékkal magasabb bevételekre számítva dolgozta ki a Sorin Grindeanu vezette szociálliberális kabinet, amely a kiadási oldalon 15,5 százalékos növekedést irányzott elő. A kormány a teljes államháztartás szintjén 254,7 milliárd lejes bevételekkel számol, ennél pedig 24 milliárd lejjel többet akar költeni. A költségvetési hiány így a GDP 2,96 százalékára rúgna.

Eltelt másfél hónap, és még nincs költségvetése erre az évre Romániának, ami visszafordíthatatlan károkat is okozhat. Kelemen Tibor, a Kovászna megyei munkaerő-elhelyező ügynökség keddi sajtótájékoztatóján arra hívta fel a figyelmet, hogy elveszíthetik a januárra járó foglalkoztatás-ösztönző támogatásokat a cégek, ha február 25. előtt nem hirdeti ki az államfő a költségvetést.

Kovászna megyében 270 vállalkozás kap különféle támogatást, mert munkanélkülieket, pályakezdőket, nyugdíjkorhatár előtt állókat, hátrányos helyzetűeket alkalmaztak, ezek közül 30 cégnek januárban hagyták jóvá a finanszírozást.

Ha február 25. előtt nem szavazzák meg a költségvetést, ezek a munkaadók kénytelenek lesznek saját zsebükből kifizetni a béreket és a társadalombiztosítási hozzájárulást, amelynek egy részét a foglalkoztatás ösztönzése címén átvállalta az állam.