A Jógazda takarékszövetkezet szlovákiai üzletházára írt ki pályázatot a pénzintézet felszámolója. A több mint 1700 négyzetméter összalapterületű ingatlan irányára 387,5 millió forint.

Pályázatot írt ki a Jógazda takarékszövetkezet szlovákiai érdekeltségére a pénzintézetet felszámoló Pénzügyi Stabilitási és Felszámoló Nonprofit Kft. A J Kassa s.r.o. nevű, 66,3 ezer eurós törzstőkéjű cég 100 százalékos üzletrésze, valamint a vállalkozással szembeni 823,6 millió forint értékű követelés (tulajdonosi kölcsön) irányára 387 millió 578 ezer forint. Az ajánlatokat február 19. és március 21. között várja a felszámoló.

Az eladásra kínált J Kassa s.r.o. ingatlanhasznosítással foglalkozik, a társaság tulajdonában van egy kassai épület, amely a céggel együtt átkerül a vevő tulajdonába. (Feltéve, hogy lesz, aki megveszi: a felszámoló tavaly már egyszer meghirdette a társaságot, az akkor 478 millió 576 ezer forintért kívált cégre egyetlen ajánlat sem érkezett.)

Az épület Kassa óvárosi részén egy, a szlovák állam tulajdonában lévő telken áll. A 993 négyzetméteres területet jelenleg bérleti szerződés alapján használja a J Kassa s.r.o., de a szlovák kormány –  felszámoló tájékoztatása szerint – nem zárkózik el a telek eladásától sem.

Maga az épület három szintes, ebből az étterem kialakítására alkalmas boltíves pince 460 négyzetméteres. A földszinti rész alapterülete 736 négyzetméter, amelyen egy konferencia terem (143 négyzetméter), egy 90 és egy 100 négyzetméteres üzlethelység, egy  kávézó (110 négyzetméter), valamint nyolc gépkocsi parkoló kapott helyet.

Az 555 négyzetméteres emeleti részen három studió appartmant alakítottak ki (40, 60 és 120 négyzetméteresek), illetve egy fittness- (90 négyzetméter) és egy tárgyalóterem található még. A per, igény és tehermentes épület felújítása 2011-ben fejeződött be. Az ingatlan a használatbavételi engedélyt megkapta, ám azóta sem használták, így állapota megmaradt újszerűnek.

A Jógazda takarékszövetkezethez 2010 végén rendelt ki felügyeleti biztosokat a pénzügyi felügyelet, miután súlyos szabálytalanságokat tárt fel a pénzintézetnél. Hamar kiderült azonban, hogy a takarék menthetetlen, és 2011 januárjában a felügyelet visszavonta a Jógazda engedélyét és egyúttal elrendelte a hitelintézet felszámolását. A takarék mintegy 6500 betétesének közel tízmilliárd forinttal maradt adósa, amelyből az Országos Betétbiztosítási Alap végül 8,5 milliárd forintot térített meg.