A Transelektro Ganz-Röck Zrt. felszámolója pályázaton keres vevőt a kiskunfélegyházi kazángyár eszközeire, berendezésére. Az egykor szebb napokat látott üzemet jelenleg az állami MVM Ovit működteti.

Pályázatot írt ki a Transelektro Ganz-Röck Zrt. kiskunfélegyházi gyárában található eszközökre a társaság felszámolását végző Kelet-Holding Zrt. Az összesen több mint hétszáz, elsősorban a termelésben használt különféle gép és berendezés (például szerszámipari, hegesztő és anyagmozgató berendezések, elektromos kéziszerszámok) irányára 600 millió forint, az ajánlatokat február 2-áig lehet benyújtani.

Az említett irányár némileg optimistának tűnik, figyelembe véve, hogy a legutóbbi, tavaly őszi meghirdetés alkalmával 540 millió forintért sem érkezett egyetlen ajánlat sem. Az eszközök jelentős részét a gyárat 2011 óta bérlőként működtető, az állami MVM Magyar Villamos Művek Zrt. tulajdonában lévő MVM Ovit Országos Villamostávvezeték Zrt. használja (képünkön), míg a többiről az értékbecslést készítő igazságügyi szakértő van meglehetősen rossz véleménnyel.

A szakértő szerint a nem használt eszközök jellemzően legalább 20-30 évesek, és karbantartásukra láthatóan évek óta nem költöttek. Mindezek eredményeként, ha valaki így akarná használni ezeket a gépeket, akkor a működés felfüggesztését, hatósági bírság kiszabását, de legalábbis a dolgozók testi épségét kockáztatná. Az MVM Ovit által bérbe vett eszközökkel ugyan nem ez a helyzet, de a szakértő azt is megjegyzi, hogy az ilyen típusú gépeknél kínálati piac van, amely mellett már nem biztos, hogy megéri a kiskunfélegyházi üzemben telepített berendezéseket leszerelni, elszállítani és máshol újra beüzemelni.

A kiskunfélegyházi gyár az ’50-es évek elején kezdett termelni, az üzemben elsősorban a vegyiparban használt gépeket és berendezéseket gyártottak. A telephely 1999-ben profilt váltott és átállt az erőművi és ipari kazánok gyártására. Az anyavállalat, a Ganz- Transelektro 2006-os csődjével az üzem új tulajdonoshoz került, a Transelektro Ganz-Röck Zrt.-t a Resonator Kft. és a Vegyépszer Zrt. vette át.

Az új, közös jövő bíztatóan indult, a gyár több külföldi megrendelést is kapott, a 2008-ban elmélyült gazdaság válság miatt azonban sorra állították le a kiskunfélegyházi gyár számára munkát jelentő fejlesztéseket. A társaság finanszírozása is mind nehezebbé vált, s bár a tárgyaltak előbb a Bajnai-kormánnyal, majd később már az Orbán-kabinettel állami segítségről, hitelhez nyújtott garanciáról, ebből végül semi nem lett. Végül 2010-ben elrendelték a Transelektro Ganz-Röck felszámolását, a gyárat pedig 2011-ben bérbe vette az MVM Ovit, amely azóta folytatja a kazángyártást Kiskunfélegyházán.