A KEG Közép-európai Gázterminál Nyrt. megállapodott hitelezőivel adósságállományának rendezése ügyében, a társaság eladja, visszabérli és vételi lehetőséget köt a tulajdonában álló telepre.

A cseppfolyós propán-bután gázt (LPG) szolgáltató cég a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján közzétett tájékoztatása szerint a hivatalos értékbecslői vagyonértékelés alapján a megállapodás 660 millió forintnyi vagyoncsökkenést okoz a KEG-nek, viszont ugyanilyen mértékben csökkennek a külső adósságok a forrásoldalon. 

Cserébe a KEG ingatlanát terhelő 1,02 milliárd forint keretbiztosítéki jelzálogot törlik, így rövid távon megszabadul a végrehajtás és a felszámolás lehetséges következményeitől, stabilizálhatja a gazdálkodását. A visszabérléssel a társaság folyamatosan, kiszámítható terhekkel tud gazdálkodni hosszú távon, amennyiben pedig később az nyrt. anyagi forrásai megengedik, visszavásárlás is lehetséges.

A 2000-ben alapított KEG Nyrt. fő profilja a cseppfolyós propán-bután gáz (angol rövidítéssel: LPG) forgalmazása, 2001-ben kezdte meg a palackos PB-gáz forgalmazását, azóta palackos viszonteladói hálózatának lefedettsége országos méretűre növekedett. A dunaalmási székhelyű cég a palackos és tartályos üzletág mellett autógáz-értékesítéssel is foglalkozik.

A KEG által közzétett, nem konszolidált, nem auditált éves beszámoló szerint a vállalat nettó árbevétele 30 százalékkal 1,038 milliárd forintra csökkent a tavaly szeptember 30-ig tartó üzleti évben. Mérleg szerinti eredménye pedig 58 százalékot javult, veszteségét az egy évvel korábbi 204,6 millió forintról 86,67 millió forintra csökkentette. (MTI)