Egykor Hiltont álmodtak a beruházók a lepencei strand fölé, a gazdasági válság miatt azonban a szálloda építése leállt. A félkész, 230 szobás hotelt most a fejlesztő cég felszámolója árulja 1,8 milliárd forintért.

Pályázatot írt ki a Visegrádon, a lepencei strandfürdő fölött épített, félkész szállodára a beruházó Tourist Projects 2004 Kft.-t felszámoló Factor Kft. A közel két hektáros telken, a fürdőtől alig 500 méterre álló 230 szobás hotel készültségi foka 66 százalék – vagyis bőven van még vele munka. Az ingatlant az MKB jelzálogjoga terheli 30 millió eurót (mintegy tízmilliárd forint) meghaladó értékben. A pályázatokat március 4. és 21. között lehet benyújtani, az ingatlan irányára 1,8 milliárd forint – annyi, mint a tavalyi meghirdetés során volt, amikor végül egyetlen ajánlat sem érkezett a szállodára.

A visegrádi hotel lett majdnem a Hilton harmadik magyarországi, és egyben az első vidéki egysége, a Hilton International és a Hilton Budapest után. A szállodát a 2000-es évek második felében kezdték el építeni a beruházó Tourist Projects 2004 mögött álló ír befektetők. A Hilton 2007-ben kötött üzemeltetési szerződést a szobák mellett két éttermet, uszodát, konferenciatermeket és báltermet is magában foglaló szállodára.

A Hilton azt várta a visegrádi létesítménytől, hogy fontos üdülés előtti, illetve utáni célpont lehet a lánc két budapesti szállodáját felkereső vendégek számára, emellett jelentős konferencia-központtá is válhat – mondta még 2007-ben egy sajtótájékoztatón  Wolfgang M. Neumann, a Hilton európai és afrikai alelnöke, aki akkor még úgy nyilakozott, hogy a magyarországi turizmus dinamikusan bővül, köszönhetően a gazdaság erősödésének és a külföldi látogatószám gyors növekedésének.

Egy évvel később azonban beütött a válság, a krízis 2009-es elmélyülése pedig érzékenyen érintette a turizmust – nem egy szállodaépítés esetében a beruházás átgodolására kényszerítve a befektetőket. Így volt ez a Hilton Visegrád esetében is, amelynek építését először bizonytalan időre felfüggesztették, majd a Hilton is kihátrált a projektból, végül 2012-ben elindult a beruházó cég, a Tourist Projects 2004 felszámolása.