A jövőben a náthás, köhögő betegeknek 10 euró illetéket kell majd fizetniük, ha a kórházi sürgősségi ellátást veszik igénybe Szlovákiában. Eddig ez az illeték nem egész 2 euró volt.

Tomáš Drucker egészségügyi miniszter szerint a magasabb illeték elriasztaná azokat, akik vissza akarnak élni a rendszer nyújtotta lehetőségekkel. Szerinte a változás után nem lennének annyira telítettek a várótermek az esti és éjszakai ügyeleteken – írja a hirek.sk.

„Így akarjuk átirányítani a pácienseket az ambuláns ellátás igénybevételére” – magyarázta sajtótájékoztatóján Drucker, aki szerint a köhögés vagy a nátha nem igényel azonnali orvosi ellátást, amit a kórházakban a sürgősségi ügyelet biztosít. Az esetek kb. 50-60 százaléka nem tartozik a sürgősségi ügyeletre, ezt jelezték a nagy kórházak kimutatásai. A javasolt változások a második félévben jelennének meg a gyakorlatban.

Ha baleset után vagy életveszélyes állapotban érkezik a páciens a kórházba, nem fizet majd semmilyen illetéket. Azokat az eseteket is érinti az illetékmentesség, amikor a sürgősségi ügyeleten több mint két óráig fogják vizsgálni a beteget. Jelenleg akkor nem kell kifizetni az 1,99 euró nagyságú ügyeleti illetéket, ha a beteg kórházi kezelésre szorul az ügyeleti ellátás után.

A jelenlegi ügyeleti rendszerben 95 felnőtt és 73 gyermek sürgősségi ellátás működik. Az új tervek alapján a jövőben 51 rendelő lenne a felnőttek számára és 45 gyermekeket ellátó sürgősségi rendelő lenne. A minisztérium állítja, ezeknek 98 százaléka 30 percen belül elérhető lesz, 16.00 és reggel 7.00 óra között működnének.

A szaktárca nem tiltaná be a jövőben sem, hogy a páciensek konkrét időpontra menjenek az orvoshoz, illeték fejében. Ezt azonban csak a hivatalos rendelési idő befejezése után tartja elképzelhetőnek.

A minisztérium már be is árazta a vizsgálatot, az orvosok legföljebb 30 eurót kérhetnek a betegektől. „A pontos ár a vizsgálat típusától függ” – mondta Tomáš Drucker. Az előírt orvosságokat  és a további szükséges vizsgálatokat már a betegbiztosító térítené. A kiegészítő rendelés rendszere jövőre lépne életbe, ennek szabályozását a szaktárca törvénymódosítással is rögzítené.

Az elképzelés szerint az orvosok 14.00 óra után fogadnák a betegeket, és csak abban az esetben, ha a heti rendelési idejük eléri a 30-35 órát. A pácienesek egy központi rendszeren jelentkezhetnének be a az orvosukhoz. Az ellátást az orvosnak leghamarabb 12 órán belül, illetve maximum 15 napon belül biztosítania kellene.