Az Országgyűlés kedden meghosszabbította a koronavírus-járvány miatt kihirdetett veszélyhelyzet hatályát, miután megszavazta a járvány második hulláma elleni védekezésről szóló törvényt. Közterületen is kötelező a maszk; egyelőre bizonyos szektorokat támogatnak.

A korlátozó intézkedések között szerepel az este 8 óra és hajnali 5 óra közötti kijárási tilalom, a digitális oktatás bevezetése nyolcadik osztály fölött, a gyülekezés és a rendezvények tilalma, az éttermek bezárása és a sportrendezvények zárt kapussá tétele. Éjféltől előírták a kötelező maszkhasználatot a közterületeken is. A kijárási tilalom alól kivételt jelenthet a kutyasétáltatás, a kivétel részletszabályairól az önkormányzatok dönthetnek.

A szállodák, éttermek, szabadidőközpontok 30 napra esnek el bevételeiktől, és a nekik szóló kormányzati segítség is e 30 napra szól – mondta a miniszterelnök.

„Ha ezen túlvagyunk, akkor jön majd a gazdaság újraindításának szakasza”, és a 30 nap letelte után általános, minden gazdasági ágazatot segítő újabb intézkedéseket hoznak – közölte, hozzátéve: készül a mindenkin segítő akcióterv.

(Forrás: MTI)