Négyszázmillió eurós hitelkeretről írt alá megállapodást az EIB és az Eximbank. Az uniós forrásból a hazai kkv-k és a közepes piaci tőkeértékű vállalatok juthatnak finanszírozáshoz az állami hitelintézettől illetve a partner kereskedelmi bankoktól.

Az Európai Beruházási Bank a (EIB) magyar versenyképesség és munkahelyteremtés előmozdítása érdekében 400 milló euró hitelt nyújt a Magyar Export-Import Bank (Eximbank) részére – az erről szóló megállapodást kedden írta alá Vazil Hudák, az EIB magyarországi tevékenységeiért felelős alelnöke, valamint Urbán Zoltán, az Eximbank vezérigazgatója. Az Eximbank és partner kereskedelmi bankjai kedvező feltételekkel folyósítják az EIB hitelkeretéből származó pénzeszközöket a magyar kis- és középvállalkozások (kkv), valamint a közepes piaci tőkeértékű vállalatok számára.

A kkv-k és a közepes piaci tőkeértékű vállalatok az európai növekedés, foglalkoztatás és innováció jelentős hajtóerejét képezik. Az EU-ban található vállalkozások 90 százalékát teszik ki és az aktív munkaerő kétharmadát foglalkoztatják – mondta a két hitelintézet sajtótájkoztatóján Vazil Hudák. A kkv-knak és közepes piaci tőkeértékű vállalatok finanszírozásának támogatása az EIB-csoport kiemelt prioritása, az Eximbankkal együttműködve pedig együtt hozzá tudnak járulni a regionális fejlődéshez, továbbá a magyar kisvállalkozások versenyképességének és termelékenységének növeléséhez – fogalmazott az EIB magyarországi tevékenységeiért felelős alelnöke.

Az elmúlt évek együttműködésének köszönhetően 362 vállalathoz jutott el kedvezményes EIB forrás, a finanszírozott vállalatok foglalkoztatotti létszáma pedig eléri a 62 ezer főt – ismertette az eddigi eredményeket Urbán Zoltán. A 2017-2021 időszak stratégiai terveivel összhangban az Eximbank kkv-finanszírozási tevékenysége tovább erősödik, amelyhez kiváló forrásbevonási alapot teremt a most aláírt 400 millió eurós hitelkeret szerződés – tette hozzá az Eximbank vezérigazgatója.

A foglalkoztatás és gazdasági növekedés tekintetében a kkv-k (a kevesebb mint 250 munkavállalót foglalkoztató vállalatok) és a közepes piaci tőkeértékű vállalatok (a 250 és 3000 munkavállalóval rendelkező vállalatok) kulcsfontosságú szereplői a magyar gazdaságnak. Az EIB-hitel közép- és hosszútávú finanszírozást biztosít, továbbá, az EIB által nyújtott pénzügyi előnyök lehetővé teszik, hogy a magyarországi kisvállalkozások kedvező feltételek mellett jussanak befektetési hitelekhez.

Az EIB 1990-ben nyújtott először támogatást a magyar gazdaság részére és azóta közel 20 milliárd euro hitelt nyújtott. Az EIB magyarországi beruházásai tavaly közel 700 millió eurót tettek ki és hitelnyújtásának több mint 40 százaléka a kisvállalkozásokat érte el, míg 30 százaléka környezetvédelmi projekteket, 14 va az infrastruktúra fejlesztését és 12 százaléka az innovációt támogatta.