Együttműködési megállapodást írt alá a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME), valamint a német Karlsruher Institut für Technologie (KIT, Karlsruhei Technológiai Intézet) a fővárosban csütörtökön. Kettős diplomát kaphatnak villamosmérnök-hallgatók, az ősszel indult első évfolyamba huszonöten járnak.

Az ünnepélyes aláíráson Palkovics László innovációs és technológiai miniszter azt mondta, megint példaértékű együttműködést kezdenek el. Kiemelte, hogy már a nyolcvanas években is kötődött a BME a KIT jogelődjéhez, a hallgatók évente többször látogattak Karlsruhéba, és egy sor kiválóan működő technológiát sajátítottak el.

Volkmar Wenzel, Németország budapesti nagykövete azt hangoztatta, hogy a két ország közötti kereskedelmi kapcsolat mára továbbfejlődött, partneri, baráti kapcsolattá vált, amiben éllovas szerepet játszott a BME és a KIT. A technológiát támogatni kell, mert abban rejlik a jövő. A tudománynak több pénzre van szüksége, és ezt a kormánynak is tudnia kell – jelentette ki.

Veszprémi Károly, a BME oktatási rektorhelyettese úgy fogalmazott: ilyen az, amikor minőségi intézmények egymásra találnak. A kiválasztási feltételek és a követelmények szigorúak, így tulajdonképpen egy elitképzést hoztak létre – hangoztatta.

Thomas Hirth, a KIT innovációs és nemzetközi alelnöke felidézte, hogy ötven éve kezdődött a BME és a német intézet jogelődjének együttműködése. A kooperáció rendkívül sikeres, a most kialakított kettős diploma pedig kiválóan illeszkedik a KIT nemzetközi stratégiájába – vélekedett. Az alelnök köszönetet mondott az ipar képviselőinek a biztosított ösztöndíjakért és gyakorlati helyekért is.

A szervezők tájékoztatása szerint kettős nyelvű mérnökképzés már 1992 óta folyik a KIT-tel együttműködésben: a BME-sek egy szemesztert tölthetnek Karlsruhéban, és erről betétlapot kapnak. A tavaly ősszel elindított, ünnepélyesen most aláírt program keretében azonban már kettős diplomát adnak majd ki. Az érintett villamosmérnök-hallgatók a harmadik és a negyedik szemeszterüket töltik Németországban, valamint dönthetnek úgy, hogy a hetediket, a szakdolgozat írását is ott végzik.

A programot azokra is ki akarják terjeszteni, akik még a korábbi rendszer szerint, csupán egy félévet tanulnak Karlsruhéban. Ők mérnökinformatikus, gépészmérnöki, valamint mechatronikai mérnöki szakokon tanulnak, és az ősszel indult évfolyamba összesen nyolcvanan járnak a huszonöt villamosmérnök-hallgatóval együtt.

(Forrás: MTI/ITM, fotó: KIT)