A hosszú előkészítési folyamatok eredményeként létrejött szakmai kooperáció elsődleges célja a két ország vállalkozásai közti üzleti és befektetési együttműködések számának és azok értékeinek növelése, ezáltal elősegítve Magyarország és Törökország kétoldalú kereskedelmi kapcsolatainak további erősödését.

Magyarország és Törökország az elmúlt években példaértékű gazdasági- és diplomáciai együttműködést alakított ki, amelynek eredményei a két ország közti kétoldalú kereskedelmi kapcsolatok tekintetében is számszerűsíthetők. A török piacra irányuló magyar export ugyanis 2010 és 2017 között több mint 680 millió euróval bővült, a tavalyi évben meghaladva az 1,8 milliárd eurót.

A két ország vállalkozásai közti partnerkapcsolatok további fokozása érdekében a Magyar Nemzeti Kereskedőház (MNKH), mintegy 150 magyar és török cég részvételével Magyarország-Törökország üzleti fórumot szervezett. Az esemény keretében, a személyes üzleti tárgyalások megvalósítása mellett a Kereskedőház és a török kis- és középvállalkozások fejlesztéséért felelős ügynökség, a KOSGEB együttműködési megállapodást kötött.

A szakmai kooperáció célja a magyar és a török kkv szektor közti üzleti és befektetési együttműködések további dinamizálása, naprakész piaci, jogi és gazdasági információk biztosítása, célzott partnerkeresés, illetve közvetítés.

„Jelentős mérföldkőhöz érkeztünk a magyar-török kétoldalú kereskedelmi és gazdasági kapcsolatok tekintetében, hiszen a határozottabb állami szerepvállalás révén egy hatékonyabb, a vállalkozások igényeihez szorosabban illeszkedő, és fókuszáltabb szakmai hátteret tudunk biztosítani.” – fogalmazott Ligetfalvi Gábor, a Magyar Nemzeti Kereskedőház vezérigazgatója.

Az MNKH és a KOSGEB közti kooperáció kiváló lehetőséget teremt a cégek számára a két ország földrajzi elhelyezkedése nyújtotta stratégiai előnyök hatékonyabb kihasználására is. Míg Törökország Ázsia, az Arab-félsziget, Afrika és az európai kontinens találkozási pontjában helyezkedik el, addig Magyarország Közép-Európa meghatározó államaként fontos tranzitország szerepet tölt be a balkáni régióval való gazdasági és kereskedelmi kapcsolatok tekintetében, egyúttal az Európai Unió tagállamaként egy közel 500 millió fős piac kapuját is jelenti a török cégek számára.

Nail Olpak, a DEIK külkapcsolatok gazdasági elnöke elmondta, hogy ez a kapcsolat mindkét fél számára nagyon jelentős. Már a kamionok áthaladási engedélyeinek terén is sikerült eredményt elérniük, de ezen még jó lenne tovább könnyíteni, hiszen ez mindkét félnek fontos lehet. 

Adnan Polat, DEIK üzleti tanács elnöke elárulta, hogy 28 éve járt először Magyarországon, akkor egy logisztikai központ létrehozása miatt, most pedig már teljesen más szintre lépett a két ország kapcsolata. Kiemelte, hogy Törökország kapui nyitva vannak Ázsia és Afrika felé, erre pedig a magyar vállalkozások figyelmét is szeretnék felhívni. Továbbá kiemelte, hogy gazdaság és turizmus területén is hatalmas fejlődés történt, de nagyobbakat kell álmodnunk.

Magyarországon van Európa egyik legstabilabb kormánya – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a Magyar Nemzeti Kereskedőház magyar-török üzleti fórumán.

A kormányfő azt mondta, Törökországnak is stabil a kormányzati rendszere, és egy erős felhatalmazású vezetője van, és abban bízik, hogy a stabil kormányok gazdasági együttműködése nagy sikerre vezet majd.

A miniszterelnök arról is beszélt, a magyar gazdaságnak kulcskérdés a versenyképesség, és bár Magyarország ma már egy versenyképes országnak tekinthető, de “egyáltalán nem vagyunk megelégedve a mostani állapotokkal”. A magyar gazdaság versenyképességét radikálisan javítani kell, ezért a kormány hamarosan – talán már ezen a héten – elfogad egy versenyképességet segítő akciótervet – közölte.

A magyar-török gazdasági együttműködésről szólva kifejtette: Magyarországon több mint ezer ember dolgozik török vállalatok alkalmazottjaként, 8 jelentős török relációjú projekt van tárgyalás alatt, és jó remény van arra, hogy ezek eredményeként mintegy félmilliárd dollárnyi befektetés létre is jön.

Orbán Viktor végül tudatta: Magyarország évi 150 államilag finanszírozott ösztöndíjat ajánl fel török fiataloknak.

“Magasabb szintre kell emelni a török-magyar gazdasági kapcsolatokat” – ezt már Recep Tayyip Erdogan, Törökország elnöke jelentette ki Budapesten.

Az elnök megnyitójában hangsúlyozta, hogy erősek a kapcsolatok a két ország között. A török államfő köszönetet mondott a magyar népnek, hogy a közös történelmi örökséget törődéssel ápolja. 

Hozzátette, hogy a kétoldalú  kereskedelmi kapcsolatoknak magasabb szintre kell fejlődniük, a baráti kapcsolatokra építve. Ehhez minden támogatást megadnak – jelezte.

Hangsúlyozta: a magyar és a török gazdaság nem versenytársai egymásnak, hanem egymást kiegészítve még átfogóbb együttműködést képesek megvalósítani. Hozzátette, hogy ebben számítanak a fórumon jelen lévő üzletemberekre.

Recep Tayyip Erdogan elmondta: a két ország között élénk a gazdasági kapcsolat, számos ágazatban működik közös bizottság, így a turizmus és a közlekedés területein, továbbá Afrikában közös munkacsoportban dolgoznak helyi projekteken. A török-magyar kereskedelmi forgalom a tavalyi évben 2,6 milliárd dollár volt, idén már 1,8 milliárd dollárt ért el, ami 8 százalékos növekedés az előző év azonos időszakához képest. Emlékeztetett arra a célkitűzésre is, hogy a kereskedelem volumenét hatmilliárd dollárra emeljék. Ezt az értéket mielőbb el kell érni, és a jelenlegi tendenciák elégedettségre adnak okot – jelentette ki.

Üdvözölte, hogy az üzleti fórumon az MNKH és a török kkv fejlesztési ügynökség, a KOSGEB együttműködési megállapodást kötött. 

A török államfő a kétoldalú együttműködési területek közül a turizmus, a logisztika területeit emelte ki. Hozzáfűzte, hogy a török-magyar cégek együttműködésére az oktatás, az építőipari kivitelezés vagy az energetika területén is jó lehetőségek vannak, és erősíteni kell a pénzügyi intézmények kapcsolatait is.

A kétoldalú és a tranzit áruszállítás is jelentős, az okmányproblémákat végérvényesen fel kell számolni. Törökország európai exportjában és az áruk tárolásában is nagyobb szerepet szánnak Magyarországnak egyfajta kereskedelmi bázisként – mondta.  

Kitért arra, hogy az elmúlt hónapokban a török gazdaság ellen spekulatív támadások történtek Törökország terrorizmus elleni fellépése miatt. Ez ellen minden intézményük megtette a szükséges lépéseket, új gazdasági programot hirdettek, aminek nyomán a gazdasági egyensúly helyreállítása kedvező jeleket mutat. 

A Magyar Nemzeti Kereskedőház  a két ország vállalkozásai közti partnerkapcsolatok további élénkítése érdekében rendezte meg magyar-török üzleti fórumot, amelyen mintegy 150 magyar és török cég, és több mint 300 üzletember vett részt. A kooperáció célja a magyar és a török kkv-szektor közti befektetések elősegítése, naprakész piaci, jogi  és gazdasági információk biztosítása.