Együttműködési megállapodást kötött a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) és a Tuniszi Kereskedelmi és Iparkamara. A magyar cégek számára is adott a lehetőség, hogy részt vegyenek a tunéziai gazdaság fejlesztésében.

Magyar és tunéziai üzletemberek részvételével rendezett üzleti fórumot a BKIK. A rendezvényen a kamara együttműködési megállapodást kötött a tuniszi iparkamarával. A megállapodás keretet ad a BKIK tagjainak, valamint a fővárosi vállalkozásoknak a tunéziai és a tuniszi gazdasági, üzleti lehetőségek kialakítására, a megfelelő tunéziai üzleti partner kiválasztására, és további kétoldalú üzletember találkozók szervezésére – mondta Kiss Zoltán, a BKIK elnöke. Az együttműködési lehetőségek között említette a mezőgazdaság és az élelmiszeripar, az infrastruktúrafejlesztés, a vízgazdálkodás, a megújuló energia, az IT és építőipar területét. 

A KSH adatai szerint tavaly a magyar-tunéziai külkereskedelmi forgalom 146 millió dollárt tett ki, amelyből az export 96 millió, az import 50 millió dollárral részesedik. Annak ellenére, hogy az elmúlt években a külkereskedelmi forgalom jelentős mértékben emelkedett, még mindig nagyon komoly a növekedési potenciál, amelyet minél jobban ki szeretnének használni – tette hozzá Kiss Zoltán.

Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium gazdaságdiplomáciáért felelős államtitkára előadásában kiemelte: a magyar-tunéziai gazdasági kapcsolatokat számos oldalról lehet fejleszteni, és Magyarország minden tőle telhető segítséget meg fog adni Tunéziának, hogy az ország stabil gazdasági alapokat teremthessen. A két ország között a tavalyi évben 20-25 százalékos volt az egymás felé irányuló kivitel növekedése, a kormány célja ennek megtartása. Az államtitkár kiemelte, hogy hazánk nem módosította Tunézia biztonsági besorolását, ezzel pedig a helyi turisztika mellett a gazdasági célú kapcsolatfelvételt is erősíteni kívánják.

Khemaies Jhinaoui tunéziai külügyminiszter emlékeztetett arra: az elmúlt években Magyarország és Tunézia gazdasági kapcsolatai jelentősen bővültek, ám a kereskedelmi forgalom így is csak hozzávetőlegesen 145 millió eurót ért el az elmúlt évben. Véleménye szerint a magyar vállalatok előtt is adott a lehetőség arra, hogy részt vegyenek a tunéziai gazdaság fejlesztésében, erre pedig a helyi kormányzattól is minden segítséget és támogatást megkapnak. Egyúttal meghívta a résztvevőket a november végén Tunéziában megrendezett befektetői konferenciára, ahova a világ minden tájáról érkeznek a gazdasági élet képviselői.