A magyar kreatív ipar fejlesztése, az ágazatban rejlő lehetőségek kiaknázása érdekében az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) együttműködési megállapodást kötött a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemmel.

György László, az ITM gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára a dokumentum aláírását követően elmondta: Magyarországon a kreatív ipar a dolgozók 4 százalékát foglalkoztatja, a GDP 6,5 százalékát állítja elő, termékei magas hozzáadott értéket képviselnek, és fontos szerepet játszik a magyar emberek életminőségének javításában.

A megállapodás részeként első lépésben megalakítják a Kreatív Ipari Kerekasztalt, amelyen a kormány a magyar kultúrát alakító intézményekkel és a művészeti ágak legfontosabb szereplőivel akar tárgyalni. A cél a ma még kevéssé ismert kreatív ipar fogalmának meghatározása, a szektor szereplőit, tevékenységét bemutató alapfogalmak kidolgozása és az ágazat versenyképességét növelő stratégia összeállítása.

György László szerint a magyar emberek kreativitását példázza a XIX. és a XX. század több találmánya is, így például az atomkutatás, a golyóstoll, a Rubik-kocka, a gyufa és a dinamó. Az utóbbi időben pedig az év elején elhunyt Andy Vajna, nemzeti filmipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos tette a legtöbbet a magyar kreativitás bemutatásáért, tudatosításáért. Tevékenységének köszönhető a magyar filmipar felfutása.

A MOME és az ITM között létrejött megállapodás célja felhívni a figyelmet arra, hogy a magyar emberek gondolkodása a magyar nyelv, a kultúra és a történelem sajátosságai miatt egyedi, a magyarság kreatív nemzet. A kormány ezen a megállapodáson keresztül most azon dolgozik, hogy ennek a kreativitásnak az eredményei Magyarországot gyarapítsák – fogalmazott az államtitkár.

Fülöp József, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem rektora elmondta, a jelenkor a digitális átalakulás vagy más néven a negyedik ipari forradalom időszaka, azonban a technológiai újítások elterjedése mellett az emberi kreativitásra, a kooperatív együttműködésre is szükség van. Ezek erősítéséhez hozzájárulnak a MOME képzései, valamint az egyetem és az ITM közötti megállapodás is.

(Forrás: MTI/ITM, fotó: Szalai Ádám)