Az első negyedévivel megegyező ütemben, 1,8 százalékkal nőtt az Európai Unió GDP-je 2016 második negyedévében – erősítette meg július 29-i gyorsbecslését pénteken az Eurostat.

Az előző negyedévhez képest az unió gazdasága 0,4 százalékkal bővült, 0,1 százalékponttal lassabb ütemben, mint január–márciusban.

A szezonálisan és naptárhatással kiigazított adatok szerint a legerőteljesebb, 5,9 százalékos éves növekedést a román gazdaság produkálta. Régiónk országai magasan az uniós átlag felett teljesítettek: Szlovákiában 3,7, Bulgáriában és Lengyelországban 3,0 százalékkal nőtt a GDP. (A cseh és a horvát adat nem érkezett még meg az Eurostathoz.)

A KSH által szintén pénteken közzétett adatok szerint a hazai gazdaság 1,7 százalékos (szezonálisan és naptárhatással korrigált) növekedést ért el – ez ugyan valamivel elmarad az uniós átlagtól, de megegyezik a legnagyobb európai gazdaság, a német növekedési ütemével.

A legnagyobb uniós gazdaságok közül Franciaország, Spanyolország (mindkettő 3,2 százalék) és az Egyesült Királyság (2,2 százalék) uniós átlag feletti, Olaszország viszont attól elmaradó (0,7 százalékos) GDP-növekedésről számolt be.

Negatív adat az Eurostatot tájékoztató tagállamok közül egyedül Görögországból érkezett, ahol éves összevetésben – bár már „csak” 0,7 százalékkal – a második negyedévben is csökkent a GDP.