Az alacsony kamatkörnyezet, a fokozódó verseny, a szigorodó piaci szabályozás és az ügyfélszokások megváltozása miatt az Erste Bank szervezetének és üzletmenetének egyszerűsítéséről, működési hatékonyságának javításáról döntött.

Az Erste Bank tavaly végre maga mögött tudhatta veszteséges éveit, sőt lendületes növekedési pályára állt kulcsfontosságú szegmensekben, így a fogyasztási hitelek, a vagyonkezelés, valamint a kkv-hitelezés terén, és további bővülést tervez. Az organikus növekedés mellett a Citibank lakossági üzletágának átvételével (az elmúlt évtized legjelentősebb magyarországi banki akvizíciójával) az Erste a hazai lakossági szegmensben a második legnagyobb szereplővé vált – írja közleményében a pénzintézet.

A bank vezetése a növekedési stratégiájának megvalósítása érdekében úgy döntött, hogy növelnie kell hatékonyságát, és egyszerűsítenie kell szervezetét. Ennek keretében 2017 szeptember végéig várhatóan 7-9 százalékkal csökkenti létszámát, elsősorban a közvetlen ügyfélkiszolgálásban részt nem vevő területeken. A végleges létszám a szervezet csoportszintű felülvizsgálata alapján alakul ki, várhatóan legkésőbb június végéig.

A működés egyszerűsítése és a versenyképesség javítása érdekében a bank folytatja a leányvállalati tevékenységek konszolidációját is. Az Erste úgy döntött, hogy a tőkepiaci és vagyonkezelési szolgáltatások teljes körét integráló önálló divíziót hoz létre a bank szervezetén belül. Ezzel összevonja az Erste Befektetési Zrt. teljes, valamint az Erste Bank Hungary Zrt. jelenlegi treasury és a kiemelt ügyfélkörökre vonatkozó vagyonkezelési tevékenységét.

Az Erste Magyarországon jelentős hídfőállást épített ki a tőkepiaci és befektetési szolgáltatások terén: a brókercég az egyik legjelentősebb piaci szereplővé nőtte ki magát a hazai befektetési piacon, az Erste Bank Hungary pedig szintén a második legnagyobb lakossági vagyonkezelővé lépett elő a Citibank akvizíciójával. Az új szervezeti konstrukció biztosítja a tökéletes ötvözetét egy befektetési és kereskedelmi banki struktúrának, valamint még jobban megfelel a megváltozott ügyféligényeknek. Az egyesülési folyamat legkorábban 2017 végén zárul le, amiről a bank időben tájékoztatja az érintett ügyfeleket.

„Az Erste Bank lendületes bővülése nemrég bebizonyította, hogy a megfelelő stratégiát alkottuk meg a magyar piac számára, és hogy a megfelelő szolgáltatásokat kínáljuk a magyar ügyfeleknek. Az Erste jó úton halad, éppen ezért a stratégiánk változatlan marad. Teljeskörű szolgáltatásokat nyújtó, univerzális bankként működünk a továbbiakban is, ám bizonyos belső szinergiákat még jobban ki kell aknáznunk a jövőben. Mindezt annak érdekében tesszük, hogy ügyfeleink még jobb és hatékonyabb szolgáltatást kapjanak az Erstétől” – mondta Jelasity Radován, az Erste Bank vezérigazgatója.