Tizenhárom plusz egy pontból álló gazdaságvédelmi akciótervet fogadott el a kormány – jelentette be Varga Mihály pénzügyminiszter a csütörtöki Kormányinfón.

Az akcióterv fő elemei az adózás egyszerűsítését, egyes adók kulcsának mérséklését, valamint különböző adók összevonását tartalmazzák, a kormány ezzel azt szeretné elérni, hogy a magyar gazdaság továbbra is lendületben maradjon.

A hirado.hu beszámolója szerint Varga Mihály elmondta, a hazai GDP idei első negyedéves adata azt vetíti előre, hogy a magyar gazdaság a jövőben is 4 százalék körüli mértékben bővülhet, ennek ellenére az előrejelzések azt mutatják, hogy Európa gazdasága, benne az eurózóna, egyúttal Németország gazdaságának bővülése lassul.

Varga Mihály kiemelte, a kormány célja, hogy a magyar gazdaság az Európai Unió növekedési átlaga fölött két százalékponttal bővüljön. A pénzügyminiszter kérdésre válaszolva elmondta, a jövő évi költségvetés összeállításakor, az idei hiánycélnál kisebb deficittel számolnak, a jövő évi költségvetésről jövő héten tájékoztat a kabinet.

A gazdaságvédelmi csomag 13+1 pontja:

1. A szociális hozzájárulási adó két százalékponttal csökken július 1-től, ami 2019-ben 144 milliárd forintos, 2020-ban 156 milliárd forintos tételt jelent.

2. Csökkentik a kiva mértékét, 2020. január 1-től az eddigi 13 százalék helyett már csak 12 százalék lesz.

3. Megszüntetik az evát, illetve további adóadminisztráció-csökkentő intézkedések is lesznek.

4. A vállalkozásoknak decembertől nem lesz szükségük kötelező adófeltöltésre.

5. Megszűnik a reklámadó, 2022-ig felfüggesztik a jelenlegi adókulcsot.

6. Csökken a szálláshely-szolgáltatások áfája, az eddigi 18 százalék helyett csupán 5 százalék lesz.

7. Építésre, bővítésre, felújításra használt lakóingatlanoknál ötmillió forintig áfa-visszatérítést kaphatnak a kistelepüléseken. Az áfa-visszaigénylést azokon a településeken lehet majd igénybe venni, ahol a falusi csokot is, ez több mint 2800 települést érinthet.

8. A kormány támogatni fogja a vállalkozások számára a munkásszállók építését.

9. 2020-tól kezdődően a kisvállalatoknál 300, a középvállalatoknál 400 millió forint, 2021-től a kisvállalatoknál 200, a középvállalatoknál 300, 2022-től pedig a kisvállalatoknál 50, a középvállalatoknál 100 millió forint után lehet majd igénybe venni fejlesztési adókedvezményt.

10. Tízmilliárd forinttal megemelik a tőkét a Granatiqa Hitelgarancia Zrt.-nél.

11. Ötmilliárd forintos tőkeemeléssel segítik a mezőgazdasági garanciarendszert.

12. A 2020 és 2030 közötti időszakban évi 17 milliárd forintot szánnak az öntözéses rendszer fejlesztésére.

13. A kutatás és fejlesztés innováció támogatására 2020-ban 32 milliárd forinttal jut több, mint idén.

+1 Elindul a Magyar Állampapír Plusz program.

(Fotó: MTI)