Az egyszerűsített vállalkozói adóról szóló 2002. évi XLIII. törvény (a továbbiakban: Eva tv.) változásai jellemzően a törvény pontosítása érdekében kerültek bevezetésre – tájékoztatott a NAV.

Az egyéni vállalkozóról és az egyéni cégről szóló 2009. évi CXV. törvény alapján az egyéni cég kizárólag korlátlan mögöttes felelősséggel működhet, ezért indokolt volt az Eva tv. azon rendelkezéseinek módosítása, melyek korlátolt mögöttes felelősséggel működő egyéni cégről rendelkeznek. Ezek a pontosítások 2016. november 26-ával léptek hatályba.

  • 2017. január 1-jétől a kisadózó vállalkozások tételes adója szerinti adózásra áttérő kkt., bt., egyéni cég által fizetendő osztalék utáni adót kiváltó adó mértéke 16 százalékról 15 százalékra csökken.
  • 2017. január 1-jétől hatályba lépő változás, hogy a tárgyévben költségek fedezetére vagy fejlesztési célra folyósított támogatás összege csökkenti az eva alapját.

Tekintettel arra, hogy a támogatás összege az adóalapot csökkenti, ezért a jogszabályi kötelezettség alapján tárgyévben visszafizetett támogatás összegével már a bevételt nem lehet csökkenteni.

Átmeneti szabály alapján a jogszabályi kötelezettség alapján tárgyévben visszafizetett támogatás összege az egyszerűsített vállalkozói adó alapját csökkenti, ha az a támogatás folyósításakor az egyszerűsített vállalkozó adó alapját képezte.

2017. január 1-jétől módosult az egyszerűsített vállalkozói adózást választó biztosított egyéni vállalkozók magasabb járulékalapról történő választásának szabálya is.

A 2016 december 31-éig hatályos szabály értelmében az eva adózó biztosított egyéni vállalkozó az adóévre szóló nyilatkozatát első ízben az adóévet megelőző év december 20-áig, azt követően a november hónapra vonatkozó járulékbevallásával egyidejűleg tehette meg az állami adóhatóság felé.

A módosítás következtében a magasabb járulékalap adóévre szóló választásáról – az érvényes minimálbér/garantált bérminimum összegének ismeretében – a tárgyév első járulékbevallásában, azaz 2017. február 12-éig nyilatkozhat az állami adóhatóság felé. A nyilatkozat az Art. szerint végrehajtható okiratnak minősül.

Speciális lehetőség ez az eva adózók számára, miután 2017-re mind a két szabály alkalmazható – hívják fel a figyelmet az adóhivatal szakértői.

Akik tehát már 2016-ban nyilatkoztak a magasabb járulékalap választásáról, nekik természetesen nem kell ismét nyilatkozatot tenniük, így a január hónapra vonatkozó 1758. számú bevallásukat már a magasabb járulékalap figyelembevételével készítik el és ez alapján fizetik meg a járulékokat és a szociális hozzájárulási adót.

Azon adózók, akik eddig még nem éltek a magasabb járulékalap választásának lehetőségével, a módosítás alapján 2017. február 12-éig nyilatkozhatnak erről a január havi 1758. számú járulékbevallásukban.

Lényeges, hogy esetükben a választással egyidejűleg a január havi elszámolásukat már ők is a magasabb járulékalap figyelembevételével készítik el – olvasható a NAV közleményében.