Akár egyetlen igazolás beadása nélkül is öt napon belül több tízmilliós kölcsönhöz juthatnak az Erste Banknál a vállalkozók – a bank a hitelezés gyorsításával és egyszerűsítésével kíván részt venni a következő esztendőkre várt hitelezési gyorsulásban.

A Magyar Nemzeti Bank nemrég jelentette be, hogy a 2014-ben közölt 5-10 százalék helyett immáron a vállalati hitelek évi 10-15 százalékos növekedését is egészségesnek tartaná. Előrejelzése szerint a vállalati hitelállomány GDP-ben mért aránya 2030-ra a mai 17 százalékról 30 százalékra emelkedhet. Mindez elképzelhetetlen a kisebb vállalkozások hitelfelvételének dinamikus bővülése nélkül. Ezek a cégek teszik ki a működő hazai vállalkozások több mint 90 százalékát, foglalkoztatják a munkavállalók felét, és adják a GDP negyedét. A mikro és a kkv-szegmens hitelellátottsága azonban az elmúlt évek gyors növekedése ellenére elmarad a nagyobb vállalatokétól.

Az Erste Bank Power Business hitelei lebontják a növekedés előtt álló akadályokat. Minél kisebb egy vállalkozás, annál jobban le kell venni a válláról az adminisztrációs terhet – mondta Erdei Zsuzsa (képünkön), az Erste Bank kisvállalkozási üzletágának vezetője a pénzintézet budapesti sajtótájékoztatóján. Míg egy nagy cégnél külön osztály foglalkozik a pénzügyekkel, addig egy kis- és közepes vállalatnál jellemzően a gazdasági vezető tartja kézben a hitelfelvételeket is, a mikrovállalkozás esetében pedig minden hasonló feladat általában egyetlenegy emberre hárul.

Az Erste Bank Power Business hitelei alkalmazkodnak a különböző típusú vállalkozások eltérő igényeihez. A kisvállalkozások számára a pénzintézet 75 millió forintig kínál maximum ötéves időtartamra kiterjedő folyószámla- és akár tízéves futamidejű eseti hitelt, miközben nem követel meg tárgyi fedezetet, nem jegyez be jelzálogjogot. A kölcsönök bármikor, bármilyen célra felhasználhatóak, így hitelkiváltásra is, miközben az igénylés menete rendkívül egyszerű.

A bevezetett új hitelezési rendszernek köszönhetően a bank a legbonyolultabb esetben sem kér három papírnál többet. Nullás adóigazolás, az esetlegesen máshol vezetett számla forgalmi igazolása és – egyéni vállalkozók, őstermelők esetében – az előző évek adóbevallásai szükségesek csupán.

Azoknak azonban, akiknél minden adat elérhető, ennyi sem kell: az Erste folyószámla-vezető ügyfelei, ha rajta vannak a megbízható adózók listáján, és van elektronikusan beadott mérlegük, akár egyetlen papír beadása nélkül igényelhetik a hitelt. Az ügyintéző a publikusan beszerezhető adatok lekérésével azonnal jogosult a maximálisan adható összeget kiszámolni, a hitelről szóló döntés pedig az igénylés után öt nappal megszületik, és szerződéskötést követően érkezhet a számlára a pénz.

A 300 millió forint árbevétel feletti kis- és közepes vállalatoknak az Erste 150 millió forintig kínál tárgyi fedezet bevonása nélkül finanszírozást, legyen szó folyószámlahitelről, forgóeszköz- és beruházásfinanszírozásról, garanciáról, vagy akár árfolyamkockázatot kiküszöbölő fedezeti ügyletekről. A gyorsított hitelbírálati folyamat eredményeként a bank a legbonyolultabb esetekben is öt napon belül dönt. Szerdahelyi Róbert, az Erste Bank kis- és középvállalati üzletágának vezetője hangsúlyozta: a pénzintézet kiterjedt intézményi garanciarendszere teszi azt lehetővé, hogy az ügyfelek széles körének tárgyi fedezet nélkül kínáljanak finanszírozási megoldásokat.

Az Erste Bank vállalati hitelállománya két év alatt 66 százalékkal, 300 milliárdról 500 milliárd forintra emelkedett a múlt év végére, és a bank az idén is a piaci átlag feletti növekedést tervez – emelte ki Szerdahelyi Róbert. A kis- és középvállalati szegmensben a hitelállomány tavaly 31 százalékkal növekedett, és túllépte a 170 milliárd forintot. A bank itt az idén közel 15 százalékos bővülést tervez, az első negyedévben az új hitelkihelyezések volumene meghaladta a 10 milliárd forintot.

Erdei Zsuzsa hozzátette: a kisvállalkozások esetében az Erste az idén – jelentős részben a Power Business hitelekre alapozva – több mint 50 százalékos hitelállomány-bővülést tervez. Ügyfelei számát a múlt évi 65 százalékos növekedés után további 17 százalékkal szeretné növelni. Az első negyedév igazolta ezt a várakozást: a hitelállomány növekedése 56 százalékos volt az előző év azonos időszakához képest. A Power Business hitelek április eleji bevezetése óta eltelt első néhány hétben rekordszámú ügyletet indítottak el, a hiteligénylések száma a korábbi havi átlag háromszorosát teszi ki.