Az autósok többsége, tízből hatan elsősorban a biztosítás díja alapján dönt arról, melyik társaságnál kösse meg kötelezőjét, és ugyanennyien vannak azok is, akik minél egyszerűbben, online kötnék meg szerződésük.

A biztosítók november 1-jén meghirdették új kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási (kgfb) tarifáikat, az őszi kampány még mindig egymillió autóst érint. Az ügyfelek a következő hetekben dönthetik el, hogy maradnak jelenlegi biztosítójuknál vagy átszerződnek másik céghez. A döntésben a legmeghatározóbb szempont az ár: a biztosító kiválasztásánál tízből hatan – különösen az ajánlatokat rendszeresen átnézők – a legkedvezőbb díjat keresik.

Ugyancsak fontos szempont sokak számára (29 százalék), hogy a szerződéskötés legyen egyszerű, illetve, ugyanennyien tartják fontosnak, hogy az adott ajánlatot össze tudják vetni más ajánlatokkal. A biztosítótársaság személyes elérhetősége minden negyedik, a minél több plusz szolgáltatás pedig minden ötödik autósnak fontos szempont – derült ki Groupama Biztosító az NRC Marketing és Piackutató Kft. közreműködésével végzett ezer fős, reprezentatív kutatásából.

A biztosító kiválasztásánál az ár mellett a szerződéskötés egyszerűsége és az online összehasonlíthatóság is fontos szempont, ebből adódóan nem meglepő, hogy az autósok közel kétharmada (63 százalék) választaná az online szerződéskötést. Az online szerződéskötést preferálók kétharmadát teszik ki azok, akik az árak összehasonlítására is alkalmas online alkuszok honlapján keresztül kötnék meg kötelezőjüket, egyharmaduk pedig a biztosítótársaságok honlapját választaná szerződéskötésre.

A kutatás eredményei összhangban vannak a Groupama eddigi tapasztalataival, azaz az ügyfelek többféle szerződéskötési mód elérését is igénylik. Amellett, hogy egyre többen választják a szerződéskötés kényelmes, online módját (akár a díjak összehasonlítását is lehetővé tevő online alkuszok, akár a biztosítótársaságok honlapján keresztül), az autósok több mint harmada még mindig a személyes ügyintézést preferálja. A válaszadók 36 százaléka nyilatkozott ugyanis úgy, hogy szerződését személyesen, biztosítási üzletkötővel kötné meg − mondta el Csonka István, a Groupama Biztosító vezérigazgató-helyettese.