A jövő év elejétől mérséklődni fognak a munkanélküli segély igénylésének feltételei Szlovákiában.

Jelenleg meghatározatlan időre szóló munkaszerződés esetén a munkanélküli segély feltétele az, hogy az utolsó 3 évben legalább 2 évig biztosítva legyen az adott személy.

Az új jogszabály értelmében a kétéves munkanélküli biztosítás feltétele az utolsó négy évre vonatkozik a munkanélküliek nyilvántartásába történő besorolás előtt – írja a hirek.sk.

„A javasolt törvénymódosítás célja egyesíteni a feltételeket minden biztosított számára, ezáltal több biztosított jutna munkanélküli segélyhez, akik fizették a munkanélküli biztosítás összegét, ezáltal támogatni fogják a segély céljának teljesülését” –  állítja a munkaügyi minisztérium a törvénymódosítást indokló jelentésében.

Ahogy arról a tárca tájékoztat, a változás tervezésekor figyelembe vették a munkanélküli segély igénylésének feltételeit a környező EU-tagállamokban. A minisztérium becslése szerint az új jogszabály jövőre csaknem 3,9 ezer személynek segít.

Javulni fognak a feltételek a meghatározott időre kötött szerződések esetében is, és azoknál szintén, akik önkéntesen fizetik a munkanélküli biztosítást.

Jelenleg ennek a két csoportnak a tagjai legfeljebb 4 hónapig kaphatnak munkanélküli segélyt, januártól 6 hónapig juthatnának a munkanélküli segélyhez. A munkanélküli segély folyósításának maximális hosszát tekintve így azon alkalmazottak szintjére jutnak, akik meghatározatlan időre kötöttek munkaszerződést.