Az idő rövidsége miatt a kisvállalkozásoknak esélyük sem volt felkészülni a 2019. januárjában bevezetendő környezetvédelmi termékdíj bevezetésére, ezért Szatmáry-Jähl Angéla, a BKIK Kereskedelmi Tagozatának elnöke úgy véli, időben mindenképpen ki kell tolni a tervezet.

“Összehívtunk egy négy tagozatot érintő megbeszélést, amelyen a nyomdaipartól egészen a vendéglátásig átbeszéltük, hogy milyen következményekkel járna a januári környezetvédelmi termékdíj bevezetése és a megbeszélésen levont következtetések fényében megfogalmaztuk azokat az észrevételeinket, kéréseinket, amelyeket továbbítunk a törvényalkotók felé” – fogalmazott  Szatmáry-Jähl Angéla a Blogstarnak adott interjújában, aki leszögezte, a termékdíj bevezetésének hatalmas árfelhajtó ereje lenne, ez pedig különösen a kiskereskedelmi egységeket érintené.

A Kereskedelmi Tagozat elnöke elmondta, a tervezet az alapvető élelmiszerek árát érinti legnagyobb mértékben, ez pedig a napicikkeket árusító kis alapterületű üzletek, büfék életét nehezítené meg, sőt akár a megszűnésükhöz is vezethet. Szatmáry-Jähl Angéla szerint ennek oka az, hogy a termékek beszerzése a kicsikre ró nagyobb költséget, hiszen nem tudnak akkora mennyiségben vásárolni, mint a multinacionális cégek, ezért magasabb beszerzési áron lesznek kénytelenek megvenni a csomagoló anyagokat.

“Egységes álláspont alakult ki a BKIK tagozatainak vezetői között abban, hogy a környezetvédelmi termékdíj bevezetésének időbeli kitolását kérvényezzük, mert egészen egyszerűen nem volt ideje az ágazatnak felkészülni” – tette hozzá az elnök.

A Kamarai Napok keretein belül október 18-án, csütörtökön rendezi meg az Ipari Tagozattal karöltve a Kereskedelmi Tagozat az Ipar és Kereskedelem Napját a Hungexpo B pavilonjában, amellyel kapcsolatban Szatmáry-Jähl Angéla elmondta, vannak olyan kérdések, amelyeket meg kell beszélniük, ilyen például a biztonságos kereskedelem kérdésköre, különböző fogyasztóvédelmi kérdések, de a NAV-val történő szoros együttműködés is, így természetesen ezekről is esik szó a tagozat által szervezett különböző szakmai kerekasztal-beszélgetéseken.

A Szatmáry-Jähl Angélával készült teljes interjút a Blogstar.hu-n  olvashatják.

A Kamarai Napok keretében az Ipar és a Kereskedelem napja 2018. október 18-án lesz a Hungexpo B pavilonjában (Albertirsai út 10.). Az egész napos (10-17 óráig) rendezvényre a belépés ingyenes!