Magyarországon valamivel több, mint tizenegyezren vállalnak rendszeresen önkéntes munkát.

A szakemberek szerint nagyon nehéz ma az önkéntesek lelkesedését fenntartani, de tény, hogy az iskolai közösségi szolgálatot végző diákoktól a nyugdíjas korú emberekig lehet segítőket találni. A KSH legfrissebb adataiból kiderül, hogy a legnépszerűbb ágazatok, amelyben az önkéntesek tevékenykednek, a közigazgatás, az oktatás, valamint a szolgáltatóipar. Ezt követi a humán egészségügyi, szociális ellátás – írja a Világgazdaság.

Smudláné Fazekas Margit, a Re-Formáló Egyesület elnöke a lapnak azt monda, hogy ha az önkéntes munkával járó anyagi támogatottság nagyobb lenne, és némi elismerést tudnának biztosítani az önkéntes segítőik számára, legyen az akár program vagy ajándék, úgy sokkal könnyebben tudnák fenntartani az érdeklődést.

Havasi Zoltán, a Budapest Bike Maffia alapítója szerint viszont az elmúlt években egyre népszerűbb az önkéntesség. Az önkéntesek olyan feladatokat vállalhatnak, ahol új kompetenciákra tehetnek szert, amelyeket akár a munkájukban is felhasználhatnak, hasznosabbá válhatnak önmaguk, illetve a környezetük számára, emellett rengeteg energiát meríthetnek. (MTI)