Egyre többen keresik a válságálló befektetéseket, az arany iránti bizalom az alacsonyabb kockázatú befektetésekre vágyók körében még mindig töretlen – közölte a BÁV Zálog legfrissebb adatai alapján.

Kiemelték, szeptember közepéig 40 százalékkal nőtt az értékesített aranytömbök mennyisége az előző év hasonló időszakához képest, és megközelítette a 2 milliárd forintot, a tavalyi forgalom valamivel több, mint 1 milliárd forint volt.

A befektetési célú aranytömbök (BCA)értékesítése már júniusban meghaladta az 51 kilogrammot, szeptember végére pedig már 72 kilogrammnál járt az itthon eladott 999,9 ezrelék tisztaságú nemesfém mennyisége. Emellett az aranyékszerek forgalma is jelentősen nőtt a tavalyi és az idei év hasonló időszakait vizsgálva.

Dandé Imre, a BÁV Zálog igazgatója ismertette: pénzügyi krízis esetén az arany az egyik legbiztonságosabb, a fizetőértéket megőrző befektetés, a kilábalási időszak kezdetétől pedig az első olyan eszközök között van, amelyek jó eséllyel számítanak értéknövelő befektetésnek. Hozzátette: hosszabb távon mindenképp az arany árfolyamának emelkedésére számítanak.

Az arany világpiaci ára az 1650-1900 dollár közötti sávban mozgott unciánként (31,1 gramm) az elmúlt egy évben, ez alól az orosz-ukrán háború kitörését követő hetek jelentettek kivételt, amikor a bizonytalan helyzetben hirtelen megugrott az árfolyam, és 2000 dollár fölé is került a jegyzés.

A befektetési célú aranytömbök hazai árát a dollár árfolyama is befolyásolja, hiszen ára ahhoz kötött, tehát megvásárlásától kezdve már véd a további esetleges devizaárfolyam-változás kedvezőtlen hatásaitól, ami a jelenlegi inflációs környezetben, a recessziós félelmek közepette növeli a népszerűségét.

(Forrás: MTI)