Az idei első félév végére 640 ezer fölé emelkedett a Díjnet regisztrált ügyfeleinek száma, ami egy év alatt 11 százalékos bővülést jelent. Ennél is dinamikusabban, húsz százalékkal nőtt a Díjneten keresztül végzett számlabefizetések száma: míg 2017 első hat hónapjában 2 millió 165 ezer, idén június végéig már 2 millió 589 ezer befizetési tranzakciót regisztráltak a rendszerben.

A Magyar Posta és a Takarék-csoport közös tulajdonában álló független e-számlakezelési szolgáltató 2018 első félévében összesen több mint 4,6 millió számlát mutatott be a nála regisztrált fogyasztóknak, vagyis idén már a bemutatott számlák többségét, 56 százalékát fizették ki a Díjneten keresztül, bankkártyás, regisztrált internetbankos vagy mobiltelefonos fizetéssel. A többi számla kiegyenlítése főként egyedi átutalással, csoportos beszedési megbízással, illetve a szolgáltató felé történő egyedi fizetéssel történt.

A rendszeren keresztül elérhető szolgáltatók köre négy szolgáltató csatlakozásának eredményeképpen egy év alatt 29-re bővült. A legtöbb számlát idén is a Díjbeszedő Holding Zrt., a Magyar Telekom Nyrt., a UPC Magyarország Kft., az NKM Földgázszolgáltató, a Főtáv Zrt., illetve az E.ON mutatta be a rendszeren keresztül.

A második félévben tovább bővül a Díjneten keresztül elérhető szolgáltatók köre – mondta Garamszegi Tamás, a társaság vezérigazgatója. Jelen pillanatban is kiemelkedő piaci szereplők, szolgáltatók csatlakoztatása zajlik, miközben számos szolgáltatóval folynak egyeztetések. A tapasztalatok szerint már egészen alacsony számú ügyfélkör mellett is jelentkeznek az e-számlázás komoly előnyei: a számlázási költségek csökkenéséből származó megtakarítás, valamint a díjfizetési fegyelem erősödése – tette hozzá.

A Díjnetet használó fogyasztók a számláikat egy helyen, elektronikus formában kapják, amelyek beérkezéséről ugyanúgy e-mailben figyelmezteti őket a rendszer, mint a közelgő lejárati határidőre. A Díjnet rendszerébe beérkező számlák kiegyenlítésére számos lehetőség választható, a múltbéli fizetési tranzakciók megtekintésére és a számlák letöltésére pedig a bemutatásukat követő legalább 18 hónapig van mód.