Egy év alatt 78 helyett 98 tévécsatornára, 70 helyett 170 Mbps sávszélességre nőtt a leadott távközlési megrendelésekben szereplő átlagos igény a Netrisk.hu távközlési szolgáltatásokat összehasonlító oldalán, a Telenet.hu-n.

Kezd beérni a szolgáltatók hálózatfejlesztési tevékenysége és a nagyobb sávszélességhez tartozó díjak folyamatos csökkenése. Ezek együttesen meghozták a kedvet a gyorsabb internethez: míg 2017-ben a megrendelések 36 százaléka 20 Mbps alatti maximális sebességű internetre vonatkozott, ma már ezek aránya mindössze 20 százaléknyi, miközben a legalább 100 Mbps sebességű előfizetések aránya 26-ról 39 százalékra emelkedett.

Ahol persze nem elérhető magas színvonalú szolgáltatás, ott a fogyasztók sem rendelhetik azt meg – magyarázza Takács Roland, a Netrisk.hu üzletág-igazgatója. A kiépült hálózatokon elérhető maximális sávszélesség a nagyobb településeken általában jelentősen magasabb, így míg a fővárosra vonatkozó megrendelések átlagosan 330 Mbps maximális átviteli sebességre vonatkoznak, a nagyobb városokra vonatkozóan ez az érték 250 Mbps, a kisebb településeken pedig 150 Mbps körül mozog jelenleg.

A jelentős kapacitásbővülés ellenére a megrendelt netes szolgáltatások átlagdíja a tavalyi 5100-ról alig mozdult el, idén 5200 forint körül alakul. A Telenet.hu adatai szerint a hazai előfizetők egyértelműen kedvelik, ha széles csatornaválaszték áll a rendelkezésükre. A megrendelt televíziós előfizetések átlagos csatornaszáma idén elérte a 98-at, ami jelentős ugrás a tavaly ilyenkor tapasztalt 78-as értékről.

A csatornák száma különösen a kábelszolgáltatóknál emelkedett, és a csomagban (tehát telefonos, illetve internetszolgáltatással együtt) megrendelt televíziós szolgáltatások körében átlagosan a 110-et is meghaladja. A megrendelt televíziós csomagokban a tematikus csatornák közül átlagosan 14 helyet foglalnak el az ismeretterjesztő csatornák, míg átlagosan 12 film- és 11 sportcsatorna szerepel. A HD minőségben nézhető csatornák száma a tavalyihoz hasonlóan 2018 eddigi hónapjaiban is 12 volt.

A Telenet.hu-n rendelt mobiltelefonos szolgáltatásoknak immár 42 százaléka tartozott a korlátlan beszélgetést biztosító előfizetések körébe. Ezek a csomagok jellemzően nagyobb mobiladatcsomagot is biztosítanak, ezzel erősítve a korlátlanság élményét. Ezért a szolgáltatásért havonta átlagosan 13 300 forintot fizetnek az ügyfelek, míg a hagyományos előfizetéses csomag átlagos havidíja 5400 forint.

Bár sokan temették már a helyhez kötött telefont, a háztartások több mint 40 százalékában még ma is üzemel ilyen eszköz. Ez az arány azért is csökken lassan, mivel ezt a szolgáltatást az internet-televízió-telefon hármas szolgáltatást kínáló csomagokban szinte ingyen, maximum néhány száz forintos előfizetési díjjal szerepeltetik a szolgáltatók, emellett pedig gyakran igen kedvező, a mobilhálózatokba történő hívás esetén is jutányos percdíjakkal kedveznek azoknak, akik fenntartják igényüket erre a szolgáltatásra is.